Tuesday, June 5, 2012

Pengalaman bersalin secara pembedahan elektif czer

Apa yg dimaksudkan dengan pembedahan elektif?
Ia adalah pembedahan yg dirancang..

Sehari sebelum bedah..dah kena check in wad.
hospital pilihan HBKL
HOSPITAL BERSALIN KUALA LUMPUR

sebab mengapa pilih hbkl?
dekat dgn umah mak..15min je.

29/4 boleh mkn sampai jam 12 tgh malam sahaja.
pastu kena puasa...
kalo ikutkan operation jam 11 pagi pd 30/4
tapi lambat..coz ada kes czer yg bleeding.
dah petang baru masuk dewan bedah. perut dah rasa lapar :(

(walhal time ni, dah berdoa banyak2 semoga tak berlaku sebarang kompilkasi semasa pembedahan nanti. sebenarnya saya berisiko utk tumpah darah sebab tekanan darah rendah)

bergerak masuk ke area ot...
kena plak tunggu another 1hour..
sengal pinggang dik oii.
patient kat dlm tu dah setel tetapi bleeding pulak.

doc pakar bius dtg bagitahu pasal nak suntik ubat bius tu.
majoriti kan..doc kat situ semuanya org pantai timur beb.
bila tunggu lama..doc pakar dgn nurse pakar
dtg tanya keadaan ..ok ke tak..

drip dorang dah masuk
kat tgn...adoi.sakit.

dari wad tadi kan..kena mkn ubat pil dgn jenis cecair
ubat ape ntah...lupa nak tanya.

ok doc tolak masuk ot
berdebar tau
dorang siapkan ma...
time nak suntik ubat bius..
ma nervous sangat2.
bdn jadi keras mcm robotcop

doc pakar gosok perlahan kat bahu
"puan lembutkan bdn yea..kalo tak ubt bius tak masuk kena suntik lagi sekali plak"
terus bdn lembut..hahha
doc sgt memahami keadaan semasa itu.
pastu doc spray something kat tmpt bius tu..
(rasa mcm semut gigit..semut api okay)
then baring..
dorang mula hadang dgn bidai,
so tak nampak ape2 lar..

doc test samada ubat dah masuk atau belum..
disebabkan lambat ubat masuk..
doc tambah ubat bius melalui drip water.
doc cakap cian baby..
baby dah stress tunggu lama sangat tadi.

doc pandai...dah belah..baru inform ma,
"kami dah belah yea puan..nie nak tekan perut bahagian atas supaya baby tertolak keluar"
baby besar so dorang tekan kuat skit...
terasa lar cuma tak sakit.
proses tu dlm 15 min je.
bila dah rasa something kuar
belum ada tangis baby lagi..
lepas dorang belah uri tu baru baby kuar dan terdengar lar suara baby nangis..
kuat wei.............hahahaa

nurse pakar yg sambut tu terus bawa baby utk dibersihkan.
doc pulak..mula jahit balik lapisan perut ma ,
hurm..lama tau proses jahit balik perut ma tu..
lepas tu bau hangit..
apew tu...bhgn luar dorang guna laser.
pastu doc plasterkan.

bila saat nurse bwk baby kat ma.
mcm biasa kena sahkan jantina bby tu dulu,
pastu ma kiss baby.
nurse bagi bby myusu ma sekejap ...
hahahaaaa..
terdengar nurse ckp..putihnya bby ni,
hidung mancung mcm mama dier.
ma bsyukur sgt..
atas kelahiran baby boy
dan proses operation bjalan lancar
tanpa berlakunya sebarang komplikasi.

alhamdulillah.

disorong plak ke bilik pgawasan selama 30min.
tak sejuk tapi ma mengigil.
alhamdulillah tiada komplikasi berlaku
mmg bersyukur sangat2.

bila keadaan dah stabil , baru dihantar balik ke wad..
time balik menuju ke katil..melalui bilik baby..
nampak abi tgh azankan baby kitaorg..

abi cium dahi ma..
tanya ok ke tak..
i know u risau kan bie....

siap terus tanya hp mama mana?
then col mak suruh siap2 kan anak2,
abi nak ambik mak dgn anak2 dtg hospital tgk baby..
pastu ma col opah kat kg..
yg paling best part is..trus update kat FB..
classssssss ko shima!!!

doc pesan tak boleh gerak selama 6 jam
kena baring je...
kencing thru tiub je
dorang dah pasang tiub time kat ot tadi.
subuh akan ada nurse tanggalkan tiub kencing tu.
tak sakit pon..jgn risau

selepas 2 hari baru plaster dibuka...
then spray kalis air..
boleh balik if luka czer tu ok..
YEAHHHHHHHHHHHHHHHH........
bukannya best dok lam2 kat wad tu weiii..
sepanjang dlm wad,tak mandi pon just lap bdn dgn towel basah.

total bil tu pay dekat RM150 je...
murah je......berbanding bsalin kat private.


itu lar pengalaman bersalin secara elektif czer

baby berat is 3.75kg

lepas operation..muka rasa gatal...
sgt2 gatal.
ma minta adik ma basahkan towel kecil utk lap muka.
nurse kata kesan ubt bius tu.

mlm kul 10 baru boleh mkn..
mak buatkan bubur nasi..
ada ikan goreng juga.
tapi lepas je mkn ma muntah :(
kuar semuanya......
nurse suruh minum milo panas.
baru rasa ok.
(jgn lupa stanby milo..penting)

bagi ibu yg pertama kali nak bsalin,
bwk extra wet tisu/tisu basah,
coz po po baby pd awalnya agak sukar dibersihkan!


pic baby muhammad wafii aufa

boleh tahan lasak tapi dengar kata..

ini lah anak bertuah kesayangan


note : seriously mmg takut kan..tapi takde apa lar...bersedialah dari segi fizikal dan mental..tawakal dan berdoa byk2.time nie sokongan suami dan ahli keluarga amatlah diperlukan.terima kasih abi (suami), anak2...mak,abah,adik beradik dan opah yg tak putus2 berdoa demi keselamatan ma.....tq Allah yg mempermudahkan segalanya.amin....

semasa disahkan baby songsang ,perlu bsalin secara pembedahan.. terus google internet mencari info. sebab itu lar saya ingin turut sama berkongsi dengan para ibu apa yang saya lalui. baby sonsang,kedudukan breech.kaki terlipat satu.doc kata kedudukan songsang sebegitu agak sukar utk baby berpusing ke arah yg normal. tapi akhirnya dgn izin Allah.baby dah tak songsang masa scan disaat minggu terakhir tu..tapi baby besar...hahha kena juga czer. takpe la ..janji selamat kan.takut semua ada...tapi jgn risau ikut je nasihat doc.okay

terima kasih sudi baca.
sekian

salam sayang drpd seorang ibu,
norhasimah mohd room.

3 comments:

suhailah hamid said...

tahniah, comelnye baby u.
anak sulong sue bersalin czer juga, walaupun perit tapi demi anak mmg kena bertabah.

sHima AzMir said...

thans sue..
demi anak kan.
esp yg kali ni bby boy...
bsyukur sgt2.dptlah abi dia teman pergi masjid nanti

ummu khayla jual vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips persediaan sebelum bersalin untuk ibu hamil anak pertama.