Saturday, July 30, 2011

Maeps...

semalam ke MAEPS bersama Azmir Gmkl,Hasbullah Ismail, Ena Ketot ........ walupon tiba lewat skit..tapi ok lar.dpt gak table..hahhaa...last minit baru plan gi situ...ma baru nak ke sg.ramal but ena kata jom kita layan steambot kat MAEPS...ma ok je..hubby kitaorg pon ok...akim anak ina ikut ma.coz cian plak ina nak pegang 2org anaknya yg masih kecil tu......disebabkan 1st time pergi..kitaorg sesat jln sampai ke Putrajaya okey...tapi finally sampai juga ke MAEPS ...alhamdulilah.hubby nak bayarkan semua tapi dorang takmo...ena bai duit kat anak ma plak..aiyaaa..si khaalisha plak terima je.apa la anak mama ni...anyway kitaorg layan gak lar mkn kat situ...giler ramai org mlm sabtu lar kan.tambah time org gaji awal bulan.....
but compare to Flaming...hmmm..flaming lagi byk giler pilihannya.but ok lar MAEPS ni terang owner melayu...so no WAS-WAS....uols tahu kan what i means...

later baru upload pic...bz ni nak wat tart buah :) and polka dot...selamat berhujung minggu ya...take care uols :)

Thursday, July 28, 2011

dahlia ke samperit

sama je lar......dalia ataupon samperit..

dek kerana tak sabar punya pasal.

tgk apa yg Puan Shima buat ..



ni rupanya sebelum dibakar didalam oven pd suhu 175'c /15-20minit......
sory ya...mudah keje masuk je dlm piping bag besar guna nozzle.
paipkan dlm  dulang 4 segi yg besar....kira semuat oven lar...sekejap je siap....


yg nie selepas dibakar.....yup warnanya kuning.
jadi guna kerana mgunakan tepung kastard :)
sedap!!!!!!! aiyaaaa anak2 dgn abi mkn je dah berkeping2..
takpe..asal dorang suka...



taraaaaaaaaaaaa.....inilah dia...biskut samperit @ biskut dahlia..
dpt 2 balang tutup merah....nanti akan buat lagi...
biskut nie cair dimulut....wangi dek bau esen vanilla :)
nanti dtg umh yea time raya...boleh lar rasa biskut made by me.

Bulan penuh keberkatan

alhamdulilah...minggu depan puasa.insyallah...
harap dpt terawih dgn anak2 nanti.
kepada semua...selamat berpuasa dan mnjalani ibadah dgn keikhlasan.

Tuesday, July 26, 2011

tubares /terbalik kan jadi SERABUT

fening betol kan dgn ragam n karenah org...
akak biz dik.if u serious to order,jgn wat2 lupa bayar deposit..
takkan akak je nak paham uols kan..last minit senang je ckp
"akak lupa bnk in-confirm nk order tapi date tukar!!"
serabut lar awak....jadual keje saya mcm mana kan.
that's why u kena wat payment to SECURE ur order.
ada juga yg kata "2bulan lepas saya dah ckp nak kek kan..akak lupa ker??"
ni kes lagi sakit hati,order tak place pon thru fb/order form kat blog atau pon email....
salah akak ke dik nun??
serious buyer is not only apply kat beli brg2 online mcm baju,kasut or what so ever.....
kat CAKE/CUPCAKES n etc pon kena juga. okey....

sorry meluah rasa kat sini...
apapun have a nice day uols
~ love /shima azmir. (TAUKE KEK!!!!!!!!!!!!!!) <---- masih mood geram :(

Monday, July 25, 2011

us

me n my lovely girl's.....


time ni otw nak gi deliver barbie doll cake...uols dah tgk blum picca nye?takpe ma tepek kat sini okey...tgk kat bwh ni......

my barbie doll cake-szcutesweet.

tetiba

sabtu malam ahad....tetiba nak mum laksa.mlm tu wat kuah....nxt morning kuah pun dah pekat.sedappppppp...hheeehee.tapi dah abis mum on sunday baru ingat nak ambik gambo..ape kes.
ek eleh....rahsia wat kuah laksa is....even dah blend isi ikan kembung/sardin kena add juga isi ikan sardin yg dlm tin dlm 1 tin blend.baru kuah pekat....okey...mmg tak plan pon adik2 dgn mak abah nak dtg.pagi ahad adik ma..azah msg kata mak nak dtg...kena masak lunch lar..kan ;) nasi putih,tomyam ikan bawal,sotong grg kunyit & kcg buncis, sambal tempoyak.........fuhhhhhhhh...mak mkn bertambah...pastu layan mkn laksa.mak ckp..mak aiii pekat kuahnye..sedap.aiyaaaaaaaaa...kembang tau :P nasib tak koyak suar.hahaahhaaa...hujung minggu yg best.pastu adik ma n my mak request to have apam polka dot...tak mghampakan dorang ma pon buat kan lah 200biji utk dorang bwk balik...mak kata mau singgah umah acik..adik pmpn ma yg bongsu...ma tapaukan laksa n apam polka dot utk dia layan...fav dia.cian lagipon adik ma tu baru balik keje...dah nak ptg sgt baru adik lelaki ma plak dtg dgn tunangnya..relakssss laksa ado lagi tu...tunangnya ain bwkkan ma mangga epal.sukaaa!!! tq ain.nxt year dorang ni married.......time tu pening la kepala.byk urusan.....biasalah kerja kahwin.....but i love it okey.uols nak tahu brapa pket laksa??? 3peket laksa yg dah siap guna tu...malas nak guna laksa yg kering tu..kena rebus..lama..mana boleh tahan.laksa best..heheeeeeee.....
sory yea,,,entry kali nie citer pasal laksa i yg marvelous tu..................

Wednesday, July 20, 2011

almond london

hahaa....not so early ya.tadi dah beli brg utk wat almond london.......yipeeee.
abi dgn ank2 suka....so kalo beli mcm tak berbaloi.so buat je lar kan.
balang nye pon dah beli.this year ma guna yg balang tutup merah tu.
coz last year ma guna yg bulat rendah tu...susah lar yg tu.senang masuk angin.
acuan utk biskut dahlia dah beli juga...wahhaaaa...dgn ceri merahnye sekali.
dah alang2 beli je lar sekali....hikhikhik.
abi geleng kepala jer...
eleh....kalo byk bunyi nanti mama mkn sorang takmo share baru tahu :P
wahahaaaaaaaaaa....


sape yg tak ganti puasa lagi????
ganti ok.............

Tuesday, July 19, 2011

Pesan

"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al-Quran dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."pesan Rasulullah s.a.w.

Sendiri buat...

ok adik2 ku...arini akak (giles bunyi nye) wahaha-coz perasan masih muda...nak bgtahu cara nk masak sup ayam dgn kentang.sedap...slurppppppppppppppp (yum yum)

Bahan-bahan:-
Ayam 1/2 ekor -potong kecil & bersihkan
Kentang -potong dadu
tomato -potong empat/enam
karot/lobak merah

Bahan Tumis:-
bawang putih - hiris nipis/tumbuk
bawang merah - hiris nipis/tumbuk
halia 5cm/1 inchi -hiris /tumbuk
1 pek sup bunjut (beli yg sup tulang ada sekali kulit kayu manis,bnga lawang,buah pelaga dan cengkih)
rempah sup yg serbuk 1pkt kecil -bancuh dgn air.

Perasa:-
Kiub Ayam KNOOR/cukup rasa/garam & ajinomoto pon boleh..ikut suka.


Hiasan:-
Daun sup/bawang dan Bawang Goreng.

Caranya:-
Tumis bwg dan halia..sampai nak bau.pastu masuk sup bunjut dan rempah ratus.naik bau..agak2 dah garing.masuk pula serbuk rempah sup.api sederhana je oke...nanti rentung plak bhn tumis tu nanti.biar sampai pecah minyak sambil kacau...

dah pecah minyak masuk ayam..2minit pas tu masuk air.bila dah mendidih air sup baru masuk kentang & karot.dah empuk baru dimasukkan tomato.jgn masuk awal nanti lembik (hahhaaa) masuk perasa..kacau...

bila dah masak...angkat dan hidangkan serta hias dgn hiasan.

SEKIAN...slamat mcuba dan mjamu selera.
pic dibawah utk tatapan semua.ahaks...
makan dgn nasi panas dan sambal belacan...
perghhhhhhhhhhh....speechless dik :)

 nie lah bahan2 yg diperlukan.............
 hasilnya..............sup ayam homemade...dijamin bersih dan suci..ecehhhhh ;)
 sup ayam lawannya sambal belacan dan nasi panas.................meleleh siot :P
berselera anak2 mama...janji kakak n adik nak mkn..apa pon mama masakkan.tak perlu risau dowang ni mmg makan pedassssssssssssss.........hehee...this week mama spent masa dgn anak2.block order kecuali utk sabtu...kena baking barbie doll cake order dari return cust.hanni ampang...so nanti usha pic barbie doll cake ahad atau monday nanti.

wasssalam.............

The End of Marimar Drama

Telenovela TV3 / MARIMAR
dah habis semalam..
happy ending...
marimar n sergio kahwin....finally.
angelica...mati.then kena mkn dgn buaya.GOOD.......

Citer JUVANA.
pon semalam habis..
nice ending..
padan muka warden tu.
kena juga akhirnya......
daim keluar dari sekolah juvana tu.
then kembali slpas 10thn sebagai cikgu disitu.
ada part 2...juvana tu nanti....

action

i love the tier.............how about uols??? heehehee.....cupcakes in the house..with arrangement fresh flower /pink roses & white kekwa.  yeahhhhhhhhhhhhhhh :P

time setting wajik.......wajik betingkat.alhamdulilah safe n sound...........i'm happy with my work :)

keberkatan

cite majlis kahwin belum sudah...
ada story yg nak dikongsi bersama.
apa makna majlis tanpa keberkatan.......
hanyalah sia-sia...
nothing ..is zero...
alkisah...majlis kat KDE tu...
(tak bermaksud nak mgaibkan sesiapa-maaf ya)
ada diselitkan persembahan...
okey fine if tarian tradisional ataupun zapin.
ini tidak 'si lembut dgn aksi dan berpakaian perempuan'
SUBHANALLAH.....
sedey tgk org melayu kita yg beragamakan islam jadi sebegitu..
mungkin ada cerita disebaliknya yg kita tak tahu,
mungkin saja terpesong akidah nya akibat dek pengaruh rakan2 sekeliling.
ataupun hanya itu saja jalan yg terbuka didepan nya..dlm mbantu kewangan keluarga.
tidak boleh juga myalahkan mereka seratus peratus juga kan...
mereka sendiri tak pinta dilahirkan sebegitu :(
namun masih lagi ada waktu utk berubah..
mjadi insan yg lebih baik...INSYALLAH.
support dari keluarga lah yg paling diperlukan..

entahlah..aku tidak lah sesempurna mana pun..
tetapi aku bersyukur mdpt didikan agama yg kekal dlm hati.
"ya allah ..engkau pelihara dan lindungilah mereka.berikan lah sinar cahaya petunjuk dalam hati dan jiwa mereka.AMIN"

Monday, July 18, 2011

potato salad...

bila tgk album lysa (yg ado food kat kenny rogers)..trus teringin mkn potato saladnye.
aiyokkkkkkk.......jap gi nak kuar gi beli kat keny rogers kajang.
hehheeeeeee..nasib dekat je..mgada2 pewot nie..makan je tau nye..

majlis kahwin

disebabkan sibuk sgt..nasib abi cuti 3 ari..if not....tak tahulah.
anak pula tak berapa sihat.cian ank mama.but bila doktor tanya boleh ambik darah..she said..BOLEH!!! wah,beraninye anak mama.kakak tak sihat....mukanya pucat.now dah better...alhamdulilah.adik ok je.so mission myiapkan cupcakes n wajik...fuhhhhhhh...
mcm biasa mmg tak cukup rest.eye bag bwh mata..seyes tak cantik...aiyaaaaa
tapi pas setting kat dewan...mkn dulu lar before balik.pesan pgantin.sedap lauknye....ayam masak merah,rendang itam,dalca....yummy..then balik but sempat lagi tu sign guestbook pgantin.ada byk candy on table..adik ambik byk..ishh  tak malooo tol lar....hahha.balik umh rehat,iron baju ma,anak2 n abi...kenakan butang baju melayu abi...uols nak tahu ada kedai /butik ANIZ (sebaris dgn sogo..qulatis) baju harga borong dgn kualiti kat jln TAR.al kisah sewaktu ma tgh asyik membeli decoration...abi ternampak banner besar giler.harga sekali samping songket...paling murah..RM49.00..but ma pilihkan yg RM69.00 utk abi...kainnye cantik.dah alang2 kat situ terus beli lah.selagi stok masih ada okeyyyyyyy...korang baik gi cepat :P senang raya tak yah kuar KL....jemmmmm tu.panas...kering tekak.penat je yg lebih nanti.setel beli bju melayu..ma gi cari keronsang.RM15...besar...cantik berkilau.seyes berbaloi.part yg best singgah kat MUAZ...borong tudung,but byk beli utk anak2..so totaly utk raya...semua dah ada...juz baju ma je belum.huhuhu
cite pasal event kat KDE.....ya allah lambatnya arrival sampai.apalah terkedek2 sgt,mcm2 gelagat.but yg paling myampah is laki pmpuan blaga pipi...pmpn bertudung plak tu.....sgt NAIF..adik dah lapar...tak pernah gi event lambat served food...tunggu pgantin kul 9.30 pm baru mkn...nasib lauknya perghhhhhhh berbaloi lar..sedap :) 10 bintang oke...utk clear tier kenalah tunggu sampai abis event :( adoi.....nasib cepat abis cupcakes :)

Sunday, July 17, 2011

hometown

kampung...kalo boleh mmg nak ikut mak hantarkan opah balik kg.tapi apakan daya..waktu terhad...terlampau sibuk sgt minggu ni.uda bagitahu cermin umh opah kena pecah.....ada yg nak masuk lar tu.biasa keje mat2 gian.aduyai.....tu yg opah mahu pulang ke kg segera.tak nak ditinggalkan umah nya lama2.al maklum org tua manalah betah nak dok lama2 even kat umah anak2 mahupun cucu2nya.tapi paling lama opah kat umah ma lar kan...tapi tak lar terkilan sgt opah balik awal coz dah belikannay baju n tudung utk dipakai raya nanti.juz kasut je tak sempat nak beli..tapi takpe..u know what her shoe size same with me...wahaha...so later pon boleh belikan kasut.then pas je kat my aunty yg mana nak balik ke kg raya nanti..opah jari n her finger nail tak tahan kena sabun  cuci pinggan....jadi gatal n bengkak.ma dah pon pergi ke farmasi belikan ubat.alhamdulilah..now dah ok.ma syg opah.....lucky opah masih sihat tubuh bdnnya.moga opah senantiasa dilindungi olehNYA.amin

jaga kata-kata

Jangan sekali-kali berkata,

“Tak sembahyang pun tak apa, tak tutup aurat pun tak apa asal hati baik. Yang solat dan bertudung pun perangai teruk.”

Orang begini telah buat dua kejahatan:

1. Berani menafikan suruhan Allah.
2. Menganggap hati sendiri sudah baik dalam keadaan hatinya masih derhaka pada Allah tidak mahu menurut perintah Allah
wallahualam....

Wednesday, July 13, 2011

adik~nur khaalisha



rambut kembang...whahaaaa......
tapi tetap comel

kakak ~nur nabilah



wah dah mcm model lar plak....yehaaaaaaaaaaaaa....
manis senyum..mcm mama senyum...

adikku

yang sebelah kanan...kepala botak tu adik ma...
adik bongsu...biasa manja...
semua adik2 rapat dgn ma.
apa2 problem pon biasa dorang lagi selesa cite dgn ma.
adik tampak segak ...rancak aktiviti silat.
bagus supaya masa lapangnya tak kosong je..
byk cerita ttg adikku ini...mcm2 hal..dan dia makin matang.
bak kata org tua..pgalaman itu mndewasakan kita.
tapi paksu nie suka myakat anak2 buah..
aduyai..kalo berebut remote tv..mmg no satu lar kan..
ok la..mau buat bunga...utk set hantaran cupcakes yg cust order.
minggu yg sgt pack....penat sgt.
ptg ni pas abi abis keje terus ke USJ..deliver 8 container apam polka dot.
dgn motor...hopefully safe n sound.love u abi...
nantilah ada rzki thn dpn kita beli satu lagi kete..
senang skit...insyallah.
beli kete bukan mcm beli ikan....
ok la..bubyeee
tq sudi baca....have a nice day uols.

raya cookies

nanti nak buat biskut raya..
satu utk mak
satu utk opah
satu utk mok
satu utk umah sendiri...

yang wajib ada ialah :
a) tart gulung
b) almond london
c) cornflakes madu

ada juga yg beli...tak byk lar
juz ma biasa mmg wat biskut sendiri.
ingat this yea nak wat biskut dahlia ,biskut apa lagi ??hmmm
hahhaaaaaaaaaaaaa (resipi google kat internet..berlambak,juz pilih jer)
puasa belum udah cite biskut raya...
ngeee :)

movie

dulu time dating sekali je gi tgk movie..
cite ape erk..lupa..wahahaaaaaaaa...
anyway sejuk ar dlm panggung..hikhikhik..

bila dah ada anak..belum pernah sekali pon bwk dowang gi..
tgk kat umh beli dvd je lar..lagi sesuai kot.then boleh tgk byk kali.
tapi biasa lah kepuasan setiap org itu berbeza kan..

lagipon masa tidak mengizinkan...
almaklum hubby keje shift..pagi ataupon ptg.
so time tu clash :(
kecuali jika hubby cuti...yeahhh
jln sakan sampai lupa waktu..


jarang kuar KL..

Titipan Cinta

Tiada kasih yang lebih manis daripada kasih cinta dan tiada kasih yang lebih ngeri daripada putus cinta.
Orang yang putus cinta sering kali berakhir dengan air mata.
Cinta yang tidak berbalas itu bagaikan layang-layang putus talinya.
Soal cinta adalah soal hati. Ia juga soal jodoh. Manusia hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan jodoh kita.
Soal hati tiada undang-undang. Apatah lagi paksaan.
Sejauh dan sedalam mana pun cinta kita terhadap orang, kalau ia tidak berbalas, sukar untuk mengakhirinya dengan perkahwinan.
Cinta tidak selalu bersama jodoh tetapi jodoh selalu bersama cinta.
Kahwini orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang lain. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tapi tidak menyintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian kita sendiri daripada mengubah pendirian orang lain
Melupakan seseorang yang disayangi amat sukar.
Cinta akan hidup bersama dengan waktu, apabila waktu itu mati, maka matilah cinta itu.
Cinta sejati ialah apabila kita masih mampu tersenyum, sambil mendoakan kebahagiaan untuknya walaupun jika terpaksa melepaskannya pergi.
Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.

worry

seyes risau..now dah ok lar...
kakak n adik keduanya demam.
pastu adik bgtahu ada mcm ketul kat tengkuk..
aah..ma rasa ada.nasib juz kelenjar bengkak..
adik kena demam virus..yea..sikakak pastu dpt demam.
panas........time tu ma kat umah mak.
tetiba ptg kakak bgn tido..nmpak cuping telinga nya merah..aisyehhh
mesti demam lar kan.yup tekaan ma mmg betul...mcm biasa ..hahha
ma minta adik ma 'aa' temankan ke tesco beli air ECPI..
alhamdulilah..pas je minum reda panas nye.tq ALLAH.
tgk berita pon cuaca dan udara panas dan sgt kering..KL jerebu..
ma nie pon sakit tekak batok..jgn demam dah lar..
tapi aritu ada beli madu tualang...RM36.00 utk saiz botol cili sos.
aiyaaaa...takpe lar beli juga.coz mmg berkesan.tambahan qalisha ada asma.
elok amalkan...kot mau ilang asma nye tu...

ok chowwww....dulu.
take care ya\~love shima azmir...

Monday, July 11, 2011

nanny

my opah ..yea ada dtg KL..

baru je ma hantar ke umh my mak plak..

selepas beberapa hari stay at my house.

sempat juga lah carikan opah baju raya ..

then beading kan lengan tgn baju raya opah..

tudung pon dah..matching.gudddd..


bukan apa raya ni ma raya umh sendiri.
hubby keje :( so setel awal2..senang..

Monday, July 4, 2011

yea...saya setuju

Cinta berasal dari kata ‘hibb’ (kendi air) setelah ia penuh, tidak ada lagi tempat untuk sesuatu yang lain. Demikian pula, bilamana hati telah penuh dengan cinta, tidak ada lagi tempat di dalamnya untuk apa pun selain daripada kekasihnya.
Risalah Sufi al-Qusyairi: 463-464

love hana tajima jilbab style...


me n my girls....love to watch all of her video.
like this video ..watch it okey.simple n sooooooo easy.
juz pin and twist..then done.

stylecoveredvideo's Channel
juz search with this channel kat youtube...