Saturday, December 1, 2012

reno urggghhhh

at the moment still stay at my mak house.our house still under renovation ni pon update blog guna tab je.tk best langsung.tgh bln dec siaplah renovation tu.hopefully.....

Wednesday, October 3, 2012

Wafii Aufa

serious mmg hilang penat bila tgk ..kan?

handsome boy...!


what to say??
tq Allah.

Thursday, September 27, 2012

giveaway..winner.


TANIAH..
inilah blog yg bertuah..

akudanhati.blogspot.com

drop kat comment ur email yea.
nanti shima contact secepat mungkin.

maaf pd semua yg menunggu .....
lewat update coz
charger lappy 'kong''
pastu bz pack brg2 umh coz nk kena pindah kuar.
nak ubahsuai umah..
serious mmg tgh sibuk,
tapi pas je tadi en.suami belikan charger yg baru,
terus ma update pasal give away tu.
 http://mabellalisha.blogspot.com/2012/07/my-first-give-away.html
maaf yea...

Wednesday, September 12, 2012

we are sibling

adik beradik shima 6 org semuanya..
yg available juz yg bongsu tu ;)
hikhikhik


Sunday, August 12, 2012

Ia tiba lagi....

As Salam..

Dah beberapa hari ni tak update my blog..
sory readers...anyway sgt sebok dgn persiapan rayer.
cookies done :) bape jenis??? 7jenis ...ada hati nak tambah lagi tu...
curtain 50% done kenapa tak siap lagi? hurm..sebab siapkan curtain umah my mak dulu.
i'm happy bila tgk mak suka dgn scallop dan manik yg berjurai..CLASSS...

pic...
sedey lar plak...my samsung masih dlm ward!
alahi..abi...suruh dorang baiki cepat.
mama nk guna lorh hari rayer :(

kampung..
yup!! rayer dikampung ma..
Parit, Perak Darul Ridzuan.
since my mak pon balik kg..ma dgn hubby pon follow je.
if not we all rayer kat KL mcm biasa.
anak2 tak kisah but jika balik kg,
lebih lar terasa....
dpt hirup udara nyaman..dgr bunyi kokok ayam waktu pagi :)
hilang stress tau!! tq ALLAH.

GA..
alhamdulillah..happening tu..ramai yg join,
tq uols ... tunggu abih rayer tau,
baru tahu siapa yg menang..thru lucky draw ;)

Duit Rayer...
alamak terlupa..
tu lar sebok sgt kan!!!

Setakat ini sahaja buat tatapan kalian semua..
"selamat hari raya tau..maaf zahir & batin.

nie kad rayer nak tag semua readers!!!
sweet isn't??? ngeee :)


Wednesday, August 8, 2012

anak degil..?


bagi ibu2 yg mengalami masalah anak degil...
boleh lar amalkan amalan diatas ini.
tak susah pon..buat time anak tu tgh tido,
baca dan tiupkan diubun2 anak.

insyallah....cubalah.

Wednesday, August 1, 2012

Holiday

Gold Coast Morib....

percutian bsama2 family adik ma azah.
bilik selesa...ada jakuzi (>.<)
tgk lar bebudak ni,
suka...



dan mandi manda di theme park :)
dewasa $30
kanak2 $15



masing2 dah tak sabar...
semua mandi kecuali adik ma..azah..
so dia jadi bibik jaga baby wafii..ngee tq ayg.






mcm2 aksi time mandi...




Anak lelaki kesayangan mama

my boy...
wafii aufa :)
pic nie makcik waney yg snap,
sewaktu dtg bjalan ke umh mkcik ..
di bndar tasik selatan.


Thursday, July 26, 2012

My First 'Give Away'

Pertama kalinya buat GA(Giveaway)
Excited :)
Anyway Bersempena bulan Ramadhan yang mulia ini,
Me (SHIMA) selaku pemilik Blog Story Mory ...
Nak menganjurkan giveaway utk semua blogger yg suka berblogging.
Ianya akan berlangsung sehingga berakhirnya Syawal nanti.
Terbuka bagi blogger di Semenanjung Malaysia sahaja.




Syarat Penyertaan Giveaway Story Mory :

- jadi Follower secara IKHLAS Blog Story Mory nie ;)
- buat satu entry bertajuk "JOM JOIN FIRST GIVEAWAY STORY MORY"
- copy dan paste banner GA (pic atas tu) ke dalam entry yg korang buat tu 
  dan link-kan terus ke entry ni.
- bila dah siap JANGAN LUPA sila tinggalkan link korang tu dalam kotak komen entry ni yea!
- tag DUA orang rakan blogger yg lain dan pastikan diorang tau :)


HADIAH???

Ianya MISTERI ....
Yang penting ikhlas dari hati ini ;)


PEMENANG BERTUAH

Pemenang akan dipilih sendiri oleh pihak Story Mory melalui proses LUCKY DRAW...

NOTE : bagitahu lar blogger yg lain juga ya...lagi ramai lagi meriah gitu . apapun 'selamat berpuasa' , 'selamat berbuka' dan 'selamat hari raya'.


Tuesday, July 24, 2012

berkongsi pengalaman itu amat bermakna...

tak sangka kan..dlm byk2 entry yg seringkali dibaca ialah post ttg pengalaman bersalin secara elektif czer
 http://mabellalisha.blogspot.com/2012/06/pengalaman-bersalin-secara-elektif-czer.html
ok lar kan..sekurang2 nya entry ma tu dpt mbantu  sesiapa yg sdg mcari info berkaitan.
alhamdulillah....berkongsi pengalaman itu amat bermakna...

tak caye? nak tgk tak?





Thursday, July 19, 2012

meningkatkan kesuburan

Untuk meningkatkan kesihatan kesuburan salah satu faktor penting ialah untuk menstabilkan pH dalam badan kita dalam kaedaan 'alkaline' - pH 7.38 - 7.4. 

Diantara makanan2 yg bolih membantu ialah sayur2, ulam2 dan buah2 citrus, 'deep breathing exercise', minum air mineral yg tulin atau air yg ditapis dicampur perahan lemon/limau nipis. 

Makan supplement logam yg mengandugi calcium, magnesium dan potassium. Cukup tidur dan tenang dari segala tekanan dan stress.

info :  Dr Hamid Arshat. (facebook)





 sharing is caring...rite???

Wednesday, July 18, 2012

Gambar kenangan semasa sarat hamil anak ketiga

nie pic yg ma suka sgt...time preggy baby wafii.


Sunday, July 15, 2012

Doa suami untuk isteri yg tengah lena tidurnya.

Doa suami untuk isteri yg tengah lena tidurnya.

'Ya Allah, sejukkanlah tidurnya setelah lelah & letihnya seharian mengurus keluarga.

tabahkan hatinya menghadapi segala cubaan hidup ini,
Ya Allah, tempatlah dia disyurgaMu yang terindah sbgai pahala atas keikhlasannya mengurus suami dan anak2....

Pembohongan itu mesti lah dijauhi

Semoga Allah Yang Maha Mendengar meletakkan kita di kalangan orang-orang yang berasa dirinya sentiasa hampir dengan Allah, dan Allah sentiasa mendengar semua daripadanya. 

Terjadinya pembohongan adalah kerana orang yang membuat pembohongan itu tidak merasakan segala percakapannya didengari oleh Allah. 

Kita tidak perlu kepada kata-kata yang indah. Apa yang kita perlukan adalah kata-kata yang dapat dipertanggungjawabkan di hadapan Allah dan manusia. Allah menjadikan setiap kata-kata kita terpahat di hati orang yang mendengarnya.

اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم

majlis kahwin azwan & ain

wedding dorang ni berlangsung time ma masih lagi dalam pantang..almost nak abis pantang juga lar.tak dpt nak tolong banyak..this event ma sponsor kek kahwin utk azwan (adik lelaki ma) sedih juga coz sebelum ni dah janji nak buatkan kek kahwin utk dier.tapi tak kesampaian coz masih dlm pantang.

dalam majlis yg sama juga ,diadakan berendoi anak lelaki ma iaitu Muhammad Wafii Aufa.tq pd adikberadik yg turut sama membantu.kpd semua ahli keluarga yg hadir...tq juga :)

jom cuci mata jap dgn view all the pic yg sempat ma upload ni...okey ;)

debaran sebelum ijab & qabul...

alhamdulillah.....

me yg masih dlm pantang..merenjis??? class dowh..

me n my lovely brother....azwan
helooo......

me & acik wanie

adik lelaki ma yg bongsu...azhar.

kek....belah perempuan..belah lelaki lupa nak snap pic..

goodies utk marhaban

me,opah,ayang,abil n mak..purple kitaorg ..hehe

atok..mohd room ...

yg dukung wafii time berendoi is my sis in law/kak ita...senyum lebar abi..

oppsss..ape lar bonda..dukung wafii tak betul..nasib mama nampak n tegur..

senyum pgantin..

:)

;)      
byk pic..tapi cukup kot..nak tgk byk kat facebook ado yea...

my baby boy..wafii



muhammad wafii aufa....

Tuesday, June 5, 2012

Pengalaman bersalin secara pembedahan elektif czer

Apa yg dimaksudkan dengan pembedahan elektif?
Ia adalah pembedahan yg dirancang..

Sehari sebelum bedah..dah kena check in wad.
hospital pilihan HBKL
HOSPITAL BERSALIN KUALA LUMPUR

sebab mengapa pilih hbkl?
dekat dgn umah mak..15min je.

29/4 boleh mkn sampai jam 12 tgh malam sahaja.
pastu kena puasa...
kalo ikutkan operation jam 11 pagi pd 30/4
tapi lambat..coz ada kes czer yg bleeding.
dah petang baru masuk dewan bedah. perut dah rasa lapar :(

(walhal time ni, dah berdoa banyak2 semoga tak berlaku sebarang kompilkasi semasa pembedahan nanti. sebenarnya saya berisiko utk tumpah darah sebab tekanan darah rendah)

bergerak masuk ke area ot...
kena plak tunggu another 1hour..
sengal pinggang dik oii.
patient kat dlm tu dah setel tetapi bleeding pulak.

doc pakar bius dtg bagitahu pasal nak suntik ubat bius tu.
majoriti kan..doc kat situ semuanya org pantai timur beb.
bila tunggu lama..doc pakar dgn nurse pakar
dtg tanya keadaan ..ok ke tak..

drip dorang dah masuk
kat tgn...adoi.sakit.

dari wad tadi kan..kena mkn ubat pil dgn jenis cecair
ubat ape ntah...lupa nak tanya.

ok doc tolak masuk ot
berdebar tau
dorang siapkan ma...
time nak suntik ubat bius..
ma nervous sangat2.
bdn jadi keras mcm robotcop

doc pakar gosok perlahan kat bahu
"puan lembutkan bdn yea..kalo tak ubt bius tak masuk kena suntik lagi sekali plak"
terus bdn lembut..hahha
doc sgt memahami keadaan semasa itu.
pastu doc spray something kat tmpt bius tu..
(rasa mcm semut gigit..semut api okay)
then baring..
dorang mula hadang dgn bidai,
so tak nampak ape2 lar..

doc test samada ubat dah masuk atau belum..
disebabkan lambat ubat masuk..
doc tambah ubat bius melalui drip water.
doc cakap cian baby..
baby dah stress tunggu lama sangat tadi.

doc pandai...dah belah..baru inform ma,
"kami dah belah yea puan..nie nak tekan perut bahagian atas supaya baby tertolak keluar"
baby besar so dorang tekan kuat skit...
terasa lar cuma tak sakit.
proses tu dlm 15 min je.
bila dah rasa something kuar
belum ada tangis baby lagi..
lepas dorang belah uri tu baru baby kuar dan terdengar lar suara baby nangis..
kuat wei.............hahahaa

nurse pakar yg sambut tu terus bawa baby utk dibersihkan.
doc pulak..mula jahit balik lapisan perut ma ,
hurm..lama tau proses jahit balik perut ma tu..
lepas tu bau hangit..
apew tu...bhgn luar dorang guna laser.
pastu doc plasterkan.

bila saat nurse bwk baby kat ma.
mcm biasa kena sahkan jantina bby tu dulu,
pastu ma kiss baby.
nurse bagi bby myusu ma sekejap ...
hahahaaaa..
terdengar nurse ckp..putihnya bby ni,
hidung mancung mcm mama dier.
ma bsyukur sgt..
atas kelahiran baby boy
dan proses operation bjalan lancar
tanpa berlakunya sebarang komplikasi.

alhamdulillah.

disorong plak ke bilik pgawasan selama 30min.
tak sejuk tapi ma mengigil.
alhamdulillah tiada komplikasi berlaku
mmg bersyukur sangat2.

bila keadaan dah stabil , baru dihantar balik ke wad..
time balik menuju ke katil..melalui bilik baby..
nampak abi tgh azankan baby kitaorg..

abi cium dahi ma..
tanya ok ke tak..
i know u risau kan bie....

siap terus tanya hp mama mana?
then col mak suruh siap2 kan anak2,
abi nak ambik mak dgn anak2 dtg hospital tgk baby..
pastu ma col opah kat kg..
yg paling best part is..trus update kat FB..
classssssss ko shima!!!

doc pesan tak boleh gerak selama 6 jam
kena baring je...
kencing thru tiub je
dorang dah pasang tiub time kat ot tadi.
subuh akan ada nurse tanggalkan tiub kencing tu.
tak sakit pon..jgn risau

selepas 2 hari baru plaster dibuka...
then spray kalis air..
boleh balik if luka czer tu ok..
YEAHHHHHHHHHHHHHHHH........
bukannya best dok lam2 kat wad tu weiii..
sepanjang dlm wad,tak mandi pon just lap bdn dgn towel basah.

total bil tu pay dekat RM150 je...
murah je......berbanding bsalin kat private.


itu lar pengalaman bersalin secara elektif czer

baby berat is 3.75kg

lepas operation..muka rasa gatal...
sgt2 gatal.
ma minta adik ma basahkan towel kecil utk lap muka.
nurse kata kesan ubt bius tu.

mlm kul 10 baru boleh mkn..
mak buatkan bubur nasi..
ada ikan goreng juga.
tapi lepas je mkn ma muntah :(
kuar semuanya......
nurse suruh minum milo panas.
baru rasa ok.
(jgn lupa stanby milo..penting)

bagi ibu yg pertama kali nak bsalin,
bwk extra wet tisu/tisu basah,
coz po po baby pd awalnya agak sukar dibersihkan!


pic baby muhammad wafii aufa

boleh tahan lasak tapi dengar kata..

ini lah anak bertuah kesayangan


note : seriously mmg takut kan..tapi takde apa lar...bersedialah dari segi fizikal dan mental..tawakal dan berdoa byk2.time nie sokongan suami dan ahli keluarga amatlah diperlukan.terima kasih abi (suami), anak2...mak,abah,adik beradik dan opah yg tak putus2 berdoa demi keselamatan ma.....tq Allah yg mempermudahkan segalanya.amin....

semasa disahkan baby songsang ,perlu bsalin secara pembedahan.. terus google internet mencari info. sebab itu lar saya ingin turut sama berkongsi dengan para ibu apa yang saya lalui. baby sonsang,kedudukan breech.kaki terlipat satu.doc kata kedudukan songsang sebegitu agak sukar utk baby berpusing ke arah yg normal. tapi akhirnya dgn izin Allah.baby dah tak songsang masa scan disaat minggu terakhir tu..tapi baby besar...hahha kena juga czer. takpe la ..janji selamat kan.takut semua ada...tapi jgn risau ikut je nasihat doc.okay

terima kasih sudi baca.
sekian

salam sayang drpd seorang ibu,
norhasimah mohd room.

kasih keluarga itu indah

1st entry after deliver my baby boy.alhamdulillah...
shima sihat..also my baby (opssss...baby bam bam lar uols)
all the family members happy
esp my hubby lar :)

sememangnya pgalaman bsalin kali ini,
tidak dpt dilupakan sa ma sekali.
czer :(
untungnya mmg tk rasa sakit bsalin tu,
tapi sukar dan agak terbatas pgerakan ketika bpantang.
2minggu berpantang dijaga oleh my mak,
terima kasih sangat2 kat mak.
byk membantu...
tanpa kehadiran mak tak tahu bagaimana nak buat sgalanya.

anak2 sewaktu mamanya masuk wad
dibawah jagaan neneknya.
mak je yg paham perangai dan ragam 2org puteri ku itu.

abi pulak..berulang alik dari umh mak ke hospital.
mama tahu abi sangat risau menjelang hari pembedahan mama tu kan!
mama ni lagi lar..berbaur perasaan,
bercampur aduk :(
takut..itu lar realitinya.

anak2 pula setiap waktu sms mama,
tanya dah mkn atau belum..
sakit ke..
hurmm...

next entry ma share pgalaman bsalin secara czer ok.

yg paling best...
segala yg ma nak mkn before czer,
abi carikan..
even my kakak ipar also belikan dominos.
malam2 dtg hantar.
zana plak bagi strawberry yg besar-besar dan manis rasanya .
mcm2 lagi lar.

yg part paling myentuh hati is..
abah always text my abi,
asking about my condition...
i know my abah risau sangat...

love all of u...


Tuesday, April 3, 2012

kedudukan baby

today 35weeks + 6days...result scan...dari baby melintang,
now kepala baby pusing balik ke atas :( nxt app kat KKIA..
19hb,if still songsang..trus dirujuk ke hospital & admitted.
2org anak bsalin normal,tak pernah lalui pgalaman kena czer..
takut,nervous...malas nak pikir lar,redah je lar..
yg penting bby n mommy selamat.AMIN...

Monday, April 2, 2012

2 in 1

bln april mmg ma dah bgtahu abi,
takmo serabut,stress ataupun handle apa2 event...
time utk mama rest,
penat lar......
walaupun begitu...
ma plan majlis bcukur jambul baby juga..
hahhaaa :)
bby belum kuar sudah planning?
yup...........
mak kata "wat majlis tu time adik ma kahwin.."
selepas berfikir..
yea...
ma setuju,atas beberapa sebab..
lagipun at least sebelah pagi majlis kahwin adik ma tu,
takde lar boring kan..
ada gak acara...

so majlis 3/6/2012,
di taman nirwana ampang..
9.30 pagi-11pagi (naik buai + marhaban + cukur jambul)
insyallah........
tak habis pantang lagi time tu,
moga2 dah sihat lar kan :)
dah dekat tarikh,
ma jemput yea..

Friday, February 10, 2012

Pemaaf kah kita??? renungkan...

Beruntunglah orang yang memiliki sifat pemaaf 
kerana dalam sifat pemaaf itulah terkandung 
kemuliaan, keberanian dan kekuatan.

"Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam,

tidak membalas kejahatan dengan kejahatan, 
malah baginda memaafkannya dan mengampuni."

Ya Allah penuhi jiwa kami dengan jiwa pemaaf,

penuhi jiwa kami dengan jiwa yang selalu ingin mengampuni,
yang dengan itu, 
Kau penuhi hari-hari kami,
dengan cahaya pengampunan-Mu, Amin.

suami sayang ,keluarga bahagia.

Si isteri sedang sibuk di dapur menyiapkan makanan kegemaran suaminya untuk dihidang balik keje nanti..

Isteri : Bismillah, Allahumma salli 'ala Sayyidina Muhammadin(3x)..Ya ALLAH, sahaja aku niat memasak keranaMU, moga dgn kalimahMU ini bertambah sedap masakan ini dimakan suamiku, bertambah kasih sayangnya padaku, bertambah sihat serta rukun rumah tangga kami dunia akhirat.

* Setiap kali masak, niat kerana ALLAH dan berdoalah. INI PETUA SUAMI TAMBAH SAYANG, RUMAH TANGGA AMAN (^_^)

Thursday, February 9, 2012

Thursday, February 2, 2012

atas or bawah?

rutin setiap bulan,
gi check up kat KKIA.
mcm biasa juga lah,
serabut dgn ramainya org :(

hgb 10.9
yup menurun lagi...
doc kata mmg setengah ibu hamil,
akan mgalami masalah anemia nie.

so doc bekalkan,
iron tablet & obimin...
adeh...
malas nk mam ubat...how?

skrg genap 27minggu...
pergi klinik swasta plak,
utk scan....

hurmmm...
hurmm.............................
kedudukan baby kepalanya kat atas,
doc kata ada masa dan ruang,
utk bayi tu bergerak dan berpusing ke bwh,
sehingga minggu ke33,
if kedudukan tak berubah ..
kena operate...
euwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww..
makkkkkk...takutnya.

terus terang ma mmg takut jarum,
suntikan...
warghhhhh...
tapi mama must be strong tak boleh stress..
byk2 kena sabar,
tawakal...yup :)
insyallah....
harapan biar dpt bersalin normal.
doakan yg terbaik utk ma & baby yea...amin.

Tuesday, January 31, 2012

Panic...

Beberapa hari yg lepas...
mengalami sakit dibahagian atas perot.
dari pagi - petang,
malam???
ok plak...tak sakit dah.

sepanjang hari juz baring :(
sakit mcm nk bsalin pon ada.
tapi takde turun tanda pe pun.
jenuh lar hubby ajak ke hospital...
ma yg tak nak.
selang 30 minit sakit itu akan berulang.
sakit mcm mana??
sampai menangis dibuatnya.
so itu dikira sgt sakit....okey.

mak n my adik bising juga,
coz ma refuse tak nk gi hospital.

yg best is..
after maghrib ma ajak abi kuar,
MAKAN.....
sebab ma tak mkn apapun siangnye...
so sangat lapar.
ma rasa nk mkn pasta,
so abi bwk gi Fullhouse, Cheras.
thanks my lovely husband.

tq juga kat anak2,
yg tolong gosok perlahan kat perut mama,
time ma sakit...
siap baca surah lagi...
terima kasih kakak & adik.

selepas hari tu....
sakit tu pun tak muncul kembali.
juz ma tak boleh buat kerja rumah byk.
abi slalu col tanya ok atau tak..
keje umh biar je abi buat katanya...

pregnancy kali ni,
mmg byk ragam..
byk sakitnya...
mcm2 lar.

mudah-mudahan mama n baby sihat hendaknya,amin.
walaupun ma sakit,
but my baby yg didalam,
sgt aktif bergerak.

Sunday, January 22, 2012

sekolah cuti..

21-29/01 nie cuti sekolah..
tapi akan ada sekolah ganti.

wah...pening lar kepala mama,
melayan si kakak n adik nanti..

suka berebut mainan,
walhal de byk lagi mainan yg lain.

dua-dua pon tak nak mgalah...
alahai anak2 kan..
sabar je lar dgn karenah dorang.

disebabkan abi keje tak cuti..
so bila abi off day je lar boleh bwk dorang gi jalan2.
simpan cuti..coz nanti time dlm pantang abi cuti lama.

sakit..
hurm...lately ada rasa sakit sikit..
mcm merengat pon ada..
dah lar nk dkt 7bln,
anything can happen..
takut & risau :(
sebolehnya biarlah cukup 9bulan 10 hari kan...
tapi apa yg direncana kan buat kita..
hanya Allah yg mengetahui.

bila ckp kat mak..
"mak...sakit perut lar"
"hah..jaga2 skit..dah nk 7bln kan.."

bila sakit time abi keje lagi lar cuak :(
send him ada sms,
"bie perut mama sakit semacam"
"nak abg balik bwk ke hospital ke??"
i said.."no, i'm ok..."
walhal hati ni je yg tahu....

nasib lar ada 2puteri menemani..
bila nampak mama dok diam je,
"mesti dorang dtg usap2 perut ma"
tq darling..
mama syg both of u.

tiap kali abi selesai solat,
insyallah abi mendoakan keselamatan dan kesihatan,
isterinya yg tgh hamil & dan bayi dlm kandungan nie...
terima kasih abg....

Thursday, January 19, 2012

Mencintaimu...

Bagaimana rasa CINTA korang pd suami setiap hari?
Adakah makin menebal atau kian menipis....
Satu persoalan yg mudah je sebenarnya.

Like me..i love him so much.
bila sms atau abi col....kitaorg mcm time bcinta dulu juga,
means sama mcm belum kahwin..
kadang2 i will text him a msg..
kalo korang baca sure tergelak punya.

Menjadi seorang isteri dan suri rumah sepenuh masa nie,
kena byk tolenrasi...
kita kena bijak tangani keadaan dan situasi.
Tidak dinafikan...ma nie mmg mulut bising,
yea lar mana taknye....
if tak bising...tak jalan lar semuanya.

Displin,adap time mkn,adap dgn org lebih tua...
anak2 kena pratikkan dari sekarang.
yup....no tv time mkn okey..
pantang ma.
abi plak..kadang2 ma ajak dia ke dapur,
bukan apa...kena juga kita ajar suami keje dapur.

Ma ingat lagi..
abi penah wat telur dadar..
dia gi letak keju punya banyak...
adoi..sape nak makan :( loya tekak.
anak2 sampai kata...
"apa yg ayah masak ni????"
hahaha....
"alah...mkn je..nie special ada keju,lagi byk keju kan lagi sedap"
alasan abi tak nak blajar masak is....
"mama kan hebat..masak apa pun sedap!!!!!!!!!!"
ok fine...speechless..

me n hubby kalo org tgk mesti kata..
asyik pot pet pot pet je..
tapi kitaorg bahagia :) amin
yg tak kenal hati budi kami suami isteri nie,
akan cakap...kasar nye ko dgn laki ko tu....
gitu plak???
well jgn hipokrit kawan..
ada pasangan yg dpn org ,
cover line tak sudah...
sayang mayang..
bila kat umh...
periuk belangga pun terbang.

konkulusinya disini..
moga kita ikhlas dlm meniti hari2 bsama insan yg bergelar suami.
syurga kita dibwh tapak kakinya.
jgn menduakan suami....
jgn sihir suami supaya sayang kita,
tapi jadilah isteri yg mjadi kebanggaan suami.

air tangan kita,
adalah rahsia kebahagiaan rumahtangga :)

Wednesday, January 18, 2012

berendoi @ cukur jambul

kalo mengikut perancangan,
ma nak buat lepas pantang,
majlis kat our own house lar..
dikajang,
tapi mak kata..
buat je time adik ma /ewan kahwin nanti..
dlm bulan 6...kat ampang,
rasanya ma pon tak habis pantang lagi.
mcm tak best je...
nanti penat sgt plak...
combine dgn majlis kahwin adik...
hurmmm..
tak mo lar mak...

insyallah buat kat umh sendiri....
lebih meriah....
tgk lar mcm mana nanti..

ketam?

minggu nie sahaja..
dah dekat 1 minggu asyik...
terkuar je apa yg ma makan :(
huh....subhanallah
cian baby..
takpe susu ibu hamil mama minum.

nak dijadikan cerita,
ibu hamil kan...
byk ragam...
bila nk mkn sesuatu (mengidam lar sgt pon)
dapat je ...layan mkn..tak plak kuar balik.
hurmmmmm..... baru2 ni abi balik keje,
ptg tu ma ckp nk mkn ketam..
jom gi Maeps bie...
layan steamboat.
2dwasa + 2kanak  tak sampai 70hengget pon.
ok lar tu...
abi on je...
byk ma mkn ketam..ais krim lagi...hahhaa

pic ada tapi kt dlm hp..
tak transfer ke lappy.
mood MALAS :p

detik itu

tik tok tik tok...
waktu tu senantiasa berjalan detik demi detik,
takut juga bila kira due date yg kian hampir....

walaupun dah pernah melaluinya 2kali sebelum ini,
nervous jugak ok...

tapi mak & suami tak pernah jemu bagi support,
al maklum kali nie preggy mmg selalu stress.....
ntah apa yg dipikirkan pun aku tak paham.

kadang2 saja bagi diri sendiri stress kot :0
mcm2 preggy mommy nie.

anyway excited tu mmg ada...
juz bercampur baur je..
takut,happy,nervous....
aiyaaa.

aku mmg kalo boleh dpt bby boy,
tapi rzki & jantina itu ditentukan Allah.
terima saja..yg penting baby itu sempurna sifatnya dan sihat.
AMIN

Friday, January 6, 2012

Spectacle


Wah..anak2 sekarang demand….
Mcm si kakak…(nabilah)
“mama..ayah…beli spec baru yea…yg lama ni bentuknya mcm telur lar”
(disebabkan berbentuk bujur )
Mmg every year akan tukar pon…
Coz silau kakak dah turun.
rabun tak kuat mana pon..
tapi utk student,
silau ini myebabkan mereka nampak tulisan/nombor dipapan tulis bertaburan....
dan tongang terbalik..gitu...
So…kali ni kakak pilih bentuk petak.
And the most important she happy.
Oh ya..tahun 2012 kakak naik 2 kelas..
Alhamdulillah…mama bangga dgn kakak.

2012


As Salam semua…
Alhamdulillah,
Hari ini kita masih lagi mampu melihat sinar mentari pagi..
Semestinya bersama insan2 yg kita sayangi :)
Sesungguhnya masa berlalu…
Tak seminit pun , mampu utk kita undurkan kembali.

Selamat Datang 2012..
Memori dan kenangan 2011 akan tersisip rapi dalam lipatan hati.

persiapan utk si kecil


Beli brg baby
At jusco Maluri..
Byknye pilihan.
Sana sini cantik..cute miut sungguh.
Mama excited sgt…
Abi tgk je gelagat mama time shopping aritu :p
Kata abi : “mama kalo shopping ,tak padan dgn bwk perut tu”
Hahhaa….ada yg masih belum cukup.
Itu pon tak byk…
Abi kata nanti kita gi beli lagi.
Lagipon mak pesan time lepas pantang baru beli byk2..
Ni karang bby cepat membesar,
Tak muat plak..kan sayang…
“yea..mak”
Pasal barut / bengkung mama n baby…
Mcm biasa..ma jahit sendiri je nanti.
Kainnye beli je kat Nagoya.
Apa lar guna nye mesin apple kat umh ni hah….
Yea tak…ngee :)