Monday, June 21, 2010

i'm back

Disebabkan terlalu bz tk sempat nk update blog ni..well now i'm back with a new story.anyway i already start my biz cakes n cup cakes.sugar craf and royal icing... szcutesweet.blogpot.com..usha blog ni. biz yg satu lagi pun memberansangkan...fans kat fb pun kian byk.yeahhh...berkat usaha ma yg berterusan disamping suami yg slalu mbantu, biz bjalan lancar.

cuti sekoalh 2 minggu bln 6 ni mmg dah plan gi cameron stay kat sana 3h2m kat equatorial hotel.sejuk tau..1st night ak berapa nk tido.sejuk sgt tk selesa..lgpun selimut panas ma bagi opah guna.cian opah namapk sejuk sgt mlm tu.opah dtg dgn uda ptg sampai.skali dgn mak abah acik ewan...pastu andak sekeluarga.opss..lupa laks,mk anjang dgn ank lelaki dia turut join.ramai tau..penuh apartment.hahaha...

dah ramai2 tu mcm2 ragam dan gelagat..semua itu meninggalkan memori dlm ingatan.bab shoping plak..hurm ank2 mmg rambang mata.dah semua brg warna pink tak pun merah.tapi mmg ma dh stanby bujet tuk dowang..utk bie ma belikan t shirt cameron jew.beli bah oren..BESAR.sdap rasanya.pastu buah jambu jeruk.warna dia hijau yg sgt cantik.beli teh..wajib tu.strawBERRY....yup dlm 4 kotak.sementara shoping kat pasar brincang tu hubby terpaksa tunggu dlm kete..coz no parking.huh weekend kalo time cuti sekolah jgn la pergi.huh..tak best crowded ramai sgt org,jln jem teruk.bau hangit brek.aduyai..hhuhuhu

opah walaupun tk larat tetap bsemangat...ala opah mmg suka jln2 pun.lgpun mana pernah sampai tanah tinggi.i love my opah n i do care about her.yea la dulu ma kan close dgn opah.kalo kaki ma skt opah urut sampai ma tertido..ma syg opah.bila konvoi berkreta sbyk 5 buah mmg payah la.coz ada yg tertinggal la..pastu sorang nak kesana yg lain plak nk ke tempat lain.masa bjalan tk tunggu kita pun.hurm..cian hubby.thanks syg.tq byk2..

sebelum bcuti ke cameron ma siapkan tempahan 3 tngkt kek khwn dgn 1 set 25pcs cp ckes utk hanatarn...otw nk masuk hihgway sg buloh,ma jmpa customer hantar kek dulu.sepanjang perjlanan tu mmg berdebar2 tau.ma takut kalo kek rosak.bie bwk slow bonggol pun pelan jew.gud job bie.love u...alhmdulilah bila je selamat sampai kt area hsptl sg buloh tu ma roger la cstomer.bila dah setel trus masuk highway to perak..ikut tapah utk gi cmrn..

alhmdulah rzki Allah bg...

apapun stop dulu kat sini.insyallah ada kelapangan ma akan update lagi.okey

Monday, February 8, 2010

Besday Bella & Qalisha

Mula2 nk dijadikan cerita...tk plan pun nak buat besday dorang.coz mmg sbelum ni dah plan nk wat kat Cameron Highlands.but last minutes tukar plan...

Nie lah kek besday dorang.
Choc cake with pink icing..




al kisahnya..tgh dok sebuk mgemas setting tetiba bilah n qalisha dtg.ntah mcm mana kakak tertolak adik.adik pun sempat brek skit je.so tapak tgn atas kek.nak kata apa pun tak boleh..dah jadi.hahhaha.lantak la kek dorang.mak yang azah bagi idea utk letak lilin kek tu area yg kena tpak tgn adik.(boleh pakai jugak la otak ayg time emergency)

nie lah foto kek yg dah kena tapak tgn adik..coz she tooo excited!!



Ma juz ada 2 minggu utk plan bdy dorang.lokasi yg dipilih tahun ni agak berbeza..TMN KLCC nearby playground.Hubby tak kata apa ler..ikut je plan ma :)



besday girl..tgh potong kek :)



my family










pada masa yg sama we all wat suprise kat abah...suka la tu!!ahaks.senyum lebar je..abah tk tahu pun ada kek utk dia.my hubby bwk kek tu terus nyanyikan lagu bsday.

Thursday, January 28, 2010

Sesuatu yg baik itu wajar dikongsi bersama.

AMALAN AYAT-AYAT AL-QURAN


* Untuk mengelak suami/isteri dan anak-anak bergaduh : Surah Al Baqarah - Ayat 102
* Anak-anak pandai belajar : Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79
* Anak-anak lembut hati and mengelak panas baran : Surah Al Anbiyaa - Ayat 69
: Surah Al Hasyr - Ayat 22-24
* Anak-anak malas sekolah : Surah Toha ayat 1-5
* Ayat pendinding : Ayat akhir surah At Taubah
* Bagi anak-anak yg suka keluar malam : Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x
* Untuk jadi pendinding rumah : Surah Al Baqarah dibaca & tiup pada air dan spray keliling rumah

Berusaha+Tawakal+Doa=Formula Kehidupan

Thursday, January 21, 2010

My Princess..



My 1st daughter 6 years old so sweet but a little bit naughty.Biasalah budak2 mmg nakal, kt umh adik lah yg jadi mangsa usikan setiap hari.Disekolah sangatlah pendiam.tapi bila dia di rumah dia dok sorang2 pastu membaca.dia tahu tapi malas nak tunjuk kat org lain...Biarlah asalkan dia happy..sudah.bukan boleh sgt nk paksa budak belajar.nanti lain pulak ceritanya.kalo tgk astro channel Ceria yg digemarinya. suka mkn laksa,kentang grg & kari ikan.



My 2nd princess now 4 years old.Talkative, she will ask tooo many questions. So who ever want to talk to her please do prepare.ok...hahahaha.she smart! Kt sekolah tk abis2 tanya soalan pd teacher yg mgajar..kuat merajuk,murah dgn air mata.tapi yg penting senang nak pujuk.suka sgt tgk astro chanel 613...adik suka mkn laksa,mee grg,hotdog & telur rebus.

Anak2 buah Yg cOmey, Cute & Sweet..

irdina batrisya (anak azah& irwan ezaidi)


Qalisha & Fursilah (anak ataelah)

Nie aiman ... (anak along & eiza)

yg ni time @ Putrajaya

anak2 ataelah, Bilah , noni anak ina & Qalisha

Tuesday, January 19, 2010

Gift from my hubby..

Sepanjang perkahwinan..ni lah antara hadiah dari hubby yg amat ma syg.Hurm..mana tak nya kalo dikira2 balik dah beribu2 duit hubby spend kat ma...Tak semua isteri bertuah mcm saya ni..hahhaha (bertuah ke???).cuma ada satu lagi yang teringin sgt2 ialah camera canon (ala yg mcm photographer pakai tu).Hubby kata insyallah kalo ada rezeki lebih nanti dia belikan...hujung thn boleh la.so nanti kalo dah ada camera tu boleh la ma tunjukkan bakat ma mgambil gambar.However, thanks a lot syg.kerana sanggup melayan karenah ma.walaupun kami berbeza umur 9 thn tapi alhamdulilah dia amat memahami.tipulah kalo kata tk pernah selisih faham..itu lumrah kehidupan..masing2 belajar dari kesilapan dan berusaha utk berubah. Give & take..tk rugi tau kalo dlm perhubungan kita amalkan.so i hope this year memberikan kesenangan dan kebahagiaan pd kami sekeluarga.Dijauhkan dari hasad dengki manusia.al maklum lah mana ada org senang duduk bila tgk kita lebih skit...biasalah tu.yg penting bersederhanalah dlm kehidupan sehari2.jgn gaji 30sen belanja sampai 1ringgit.tak ke sakit dikemudian hari nanti...

Tapi kan ada juga yg jenis..boros tk tentu pasal sampai nk makan kena ikat perot!!!money planning yg sama sekali tk betul.pakai je kete besar ,every month habis duit bayar kete & bil. utk duit makan??? langsung tak ada.yg paling menyakitkan hati bila dorang susah nanti org lain yg kena tempiasnya...(ada ke patut?tk patut kan?)sendiri punya masalah sendiri tanggunglah snediri.huh!!!Itu sebab ma bersyukur punya suami yg amat pentingkan keperluan & juga kehendak kami sekeluarga.Every berkerja untuk cari duit..Lagipun mana ada duit yg turun dari langit.semuanya kena cari..usaha pastu baru bertawakal.jgn bertawakal je siang mlm, alamat mati la woi..Allah kan suruh berusaha.

laptop presario CQ40 ini adalah gift yg paling latest la..
cq501 Pictures, Images and Photos

mesin jahit ringo ni plak mmg ma guna..mcm2 jenis jahitan boleh.aru je servis & tukar motor 2 bln lepas.


hp ni plak 6120 classic diberikan time bday ma
alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5428609453168987746" />

bday gift
telefono Pictures, Images and Photos

bday gift
Nokia 6600 Pictures, Images and Photos

engagement gift
8310 Refurbis Pictures, Images and Photos

Love this song.Very special..between me & hubby.

Endless Love

My love,
There’s only you in my life
The only thing that’s bright
My first love,
You’re every breath that I take
You’re every step I make
And I
(I-I-I-I-I)
I want to share
All my love with you
No one else will do…
And your eyes
Your eyes, your eyes
They tell me how much you care
Ooh yes, you will always be
My endless love
Two hearts,
Two hearts that beat as one
Our lives have just begun
Forever
(Ohhhhhh)
I’ll hold you close in my arms
I can’t resist your charms
And love
Oh, love
I’ll be a fool
For you,
I’m sure
You know I don’t mind
Oh, you know I don’t mind
‘Cause you,
You mean the world to me
Oh
I know
I know
I’ve found in you
My endless love
Oooh-woow
Oooh, and love
Oh, love
I’ll be that fool
For you,
I’m sure
You know I don’t mind
Oh you know-
I don’t mind
And, YES
You’ll be the only one
‘Cause NO one can deny
This love I have inside
And I’ll give it all to you
My love
My love, my love
My endless love

Nebulizer @ Poliklinik Kita Saujana Impian

Selepas seharian mandi kolam..Qalisha kena asma kul 9mlm. Serta-merta mama col ayah tempat keje suruh balik.A.S.A.P. mana taknya Qalisha bernafas ikut perut bukannya melalui paru2.tk normal la tu..ni kali yg ke2 Qalisha terpaksa melalui prosedur 'nebulizer'..pastu dia ok je.time nie lah si kakak nk tunjukkan betapa lah sygnya dia pd si adik...so sweet.semuanya akibat mandi kolam terlalu lama.kalo nk ikutkan mama & ayah tkde plak punya history asma...ntah mcm mana Qalisha ni boleh terkena asma. as per my opah said "cari je sate arnab bg dia mkn.nanti insyllah, boleh baik."hubby kata nanti nk pergi beli kt sate Samuri @ Kajang. Mcm2 ragam ank2 sewaktu mereka membesar.Pendek kata kita kena selalu awasi dan perhatikan mereka.so far kes asma Qalisha tak la teruk sampai kena rujuk ke hospital. Memang sukar nk control bila dah nampak kolam..sure dia nk mandi sama.kalo tk bagi banyak pula bunyinya.cian pun ada..kakak mandi takkan si adik nk tengok je!!!

Antara aksi yg buat ramai tersenyum

menikmati ais krim @Kenny Rogers...terlampau2 kakak melayan mkn ais krim sampai adik jadi blur kejap.punya besor mulut kakak menganga!!!!








agak2nya apa yg korang rasa pelik bila tgk pic nie????tgk betol2...
hahhahaha..nabil pakai tudung kakak...kelakar tu.siap abil senyum lagi tu...








yg nie kes Dina dibuli oleh makcik, nenek & mamanya sendiri..tak baik tau korang.cian Dina.hahhaha.tapi sweet tu pic ni....Dina dgn binatang peliharaan makcik!!! nasib baik binatang tu tk hidup..mama mok pun takut....Dina relaks je..coz tk mengerti sebenarnya dirinya sedang dibuli.

Monday, January 18, 2010

Pada semua ini adalah tips pemakanan yg sgt bagus untuk dikongsi bersama.


Gaya hidup yang lebih kepada pemuasan nafsu syahwat tanpa batasan (seks rambang) telah melahirkan penyakit Aids yang sehingga kini belum ditemui penyembuh muktamad. Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan.
Malah yang lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan. Apakah "SARS" juga turun sebagai "bala" yang disebabkan amalan pemakanan yang zalim ?

Justeru.....kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah. Amalkanlah GAYA PEMAKANAN SIHAT..


TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

  • Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.
  • Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah".
  • Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
  • Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
  • Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.
  • Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
  • Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
  • Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
  • Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
  • Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi
  • Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
  • Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..

    Sekiranya anda mampu mengamalkan perkara diatas, Alhamdulillah. SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT.


  • GAYA PEMAKANAN SIHAT

    "Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan".

    BUAH KURMA pula mengurangkan risiko diserang penyakit kronik seperti penyakit jantung dan kencing manis kerana kandungannya seperti zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah. Sumber tenaga kerana mengandungi glukosa yang merupakan unsur gula dalam darah. Kurma merangsang kesihatan wanita yang hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan. Membantu proses tumbesaran kanak-kanak dan membantu membentuk minda yang sihat. Kesimpulannya, Madu Lebah amat berkesan dari segi pencegahan, manakala Buah Kurma amat penting bagi pertumbuhan dan peningkatan kesihatan

  • MENGAPA?
    Gaya atau amalan pemakanan seharian sejak kita bangun tidur hingga masuk tidur merupakan penentu utama tahap kesihatan kita untuk hari-hari seterusnya. Jika pengambilan setiap makanan/minuman dilakukan dengan tidak berhati-hati, risiko pengumpulan bahan-bahan pengumpulan bahan-bahan yang tidak diperlukan seperti lemak, kolestrol, kimia, toksik, racun, kafein, dadah dan lain-lain dalam sistem dalaman tubuh adalah tinggi.

    Segala bahan inilah yang akan menjadi penyebab berbagai masalah kesihatan mahupun penyakit kronik seperti barah, darah tinggi, kencing manis, lemah jantung, kegemukan dan lain-lain. Amalan makan madu lebah sebelum tidur adalah adalah satu cara terbaik untuk mengimbangi atau menangani masalah tersebut.

    Bahan-bahan aktif yang terdapat dalam madu lebah akan melakukan kerja-kerja penyingkiran toksik, bahan kimia, racun, menghancurkan lemak dan kolestrol, meredakan ketegangan saraf dan memperkayakan kandungan vitamin dan zat dalam tubuh, semasa kita tidur. Pada waktu pagi, sebelum menjamah sebarang jenis makanan, daya serap semua sel dan saraf dalam tubuh berada pada tahap yang tinggi.

    Keadaan ini menyebabkan kandungan vitamin, glukosa semulajadi dan zat yang terdapat dalam buah kurma dapat diserap oleh sistem tubuh secara maksima. Ini memberi kesan yang amat besar dalam daya tahan dan tahap kesihatan seseorang yang mengamalkannya. Dengan rutin yang tetap gaya pemakanan tersebut, insyaAllah selepas beberapa bulan selepas mengamalkannya akan berlakulah berbagai perubahan, melibatkan peningkatan kesihatan dan penyembuhan penyakit secara cepat dan berkesan.

  • BAGAIMANA ?
    Amalkan memakan Madu Lebah Asli pada waktu malam sebelum tidur dan memakan Buah Kurma Segar pada awal pagi selepas bangun tidur.


  • Khasiat Madu Lebah Asli
  • Madu digunakan dalam perubatan tradisional seluruh dunia sejak zaman dahulu lagi.
  • Madu sesuai dijadikan sebagai makanan tambahan kerana khasiatnya yang tinggi dan mengandungi bahan mineral serta vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
  • Madu merupakan bahan peneutral yang bertindak menyingkirkan toksik, bahan kimia, racun, kolestrol serta memecahkan lebihan lemak dalam sistem tubuh.
  • Madu boleh menghilangkan kepanasan badan, batuk, selsema, mencerdaskan otak, melancarkan darah, meredakan urat saraf, melawaskan sistem pembuangan,menstabilkan sistem pernafasan, menguatkan jantung, mengelakkan kencing manis, darah tinggi dan kanser .
  • Madu juga meningkatkan keupayaan tenaga batin, melancarkan sistem pencernaan, baik untuk kecantikan, menjadikan kulit lebih licin dan halus, meningkatkan daya ketahanan badan.
  • Madu juga baik oleh wanita mengandung (bulan ke-6 dan ke atas) serta selepas 20 hari bersalin.


    Khasiat Buah Kurma Segar

  • Kandungan anti oksidan di dalam kurma adalah dua kali ganda berbanding kismis, aprikot kering dan blueberry.
  • Kurma memberi tenaga serta-merta menerusi kandungan gulanya sebanyak 50 hingga 57 peratus glukosa. Orang berpuasa yang berbuka dengan kurma akan berasa segar dan bertenaga dan dapat beramal tanpa rasa letih atau mengantuk.
  • Potasium yang diperlukan oleh tubuh badan untuk sistem saraf terkandung di dalam kurma. Potasium jika diambil berlebihan tidak memudaratkan tubuh badan, sebaliknya sangat baik untuk mengatasi masalah seperti sembelit, lemah otot, letih, stres, sengal-sengal badan dan untuk menguatkan daya ingatan.
  • Sekiranya dimakan tanpa membuang kulitnya, kurma dikatakan dapat melawaskan pembuangan najis dan mencegah daripada masalah barah usus.
  • Kurma juga sesuai untuk dimakan oleh wanita yang kekurangan susu badan kerana kandungan zat besi dan kalsium di dalam kurma dapat menambahkan air susu.
  • Kurma turut membantu dalam tumbesaran kanak-kanak yang berperanan dalam pembentukan darah dan sumsum tulang.
  • Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus dan dijadikan serbuk seperti teh. Serbuk ini kemudian direndam dan diminum untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Kurma juga digunakan dalam kaedah perawatan sufi.
  • Saturday, January 16, 2010

    Nie antara adik-beradik yg dah pun berumahtangga

    Along, Eiza & Aiman




    Angah Shima & Azmir Di hari Persandingan



    Ayang Azah & Irwan On The wedding Day




    Yg Baru je Bersanding Achik Wanie & Jamil

    Green Salad, Chicken and Thousand Island




    Ingredients
    Green salad, tomato cherry and sliced cucumber
    Cooked chicken meat, cubed
    Cheddar cheese, cubed
    Chopped walnut
    Thousand island
    Mayonnaise

    Methods
    Mixed all ingredients and serve.

    ***Yg ni kesukaan mama shima.

    Gulai Lemak Tempoyak Labu & Pucuk Ubi



    Bahan-bahan
    10 ekor udang segar
    1 ikat daun pucuk labu, dihiris halus
    3 helai daun kunyit, dihiris halus
    2 batang serai, dihiris halus
    1 ikat daun pucuk ubi, dihiris halus
    ½ inci kunyit hidup
    1 labu bawang besar, dimayang nipis
    1 genggam cili. Ditumbuk halus
    2 sdb tempoyak
    ¼ inci halia
    1 asam keping
    ½ cawan santan pekat dicampur ½ cawan air

    Cara Membuat
    Cili padi, halia, kunyit hidup ditumbuk halus. Masukkan kedalam periok dengan santan, udang, asam keeping.
    Masukkan pucuk ubi, pucuk labu, daun kunyit, tempoyak, bawang dan serai.
    Masukkan setengah cawan air dan dimasak atas api sederhana dan dikacau hingga pekat.
    Tambah garam secukup rasa. Kalau tempoyak masam (lama) tambah gula 1 sudu kecil.
    Apabila sebati dan pekat angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

    **** My daughter's favorite food..

    Seikhlas Pandang Tersingkap Kenangan Lalu

    Tiada apa yg lebih bermakna bila dapat berhubung dgn kwn2 la dibangku sekolah. Itupun bertemu di alam maya. Sweet sgt2. Tapi ada gak yg langsung tk dpt dikesan. Tapi yg pasti all the face is already different. Ada yg sampai tak recognize each others. Hahahaha..termasuk la diri saya ini. Ye la..dulu ma keding (kurus kering) je. Skrg tgk & nilai sendiri...Apapun frust jugak bila ada kwn yg tk tahu hargai keikhlasan dan ketulusan yg diberi. Biarlah janji dia bahgia dgn hidupnya. Doa ku agar kau sntiasa dilindungiNYA. Kebaikan kita seringkali disalah ertikan. Al maklum bila dah kahwin ni masing2 buat hal sendiri. Kadangkala suami tk bagi bergaul...Mcm2 ragam suami zaman skrg. Ada jugak kwn2 yg terlampau megah diri...tapi ramai lagi kwn2 yg lebih berjaya,rasanya dowang lagi low profile and humble. Langsung tak arrogant ataupun poyo's. Yg pattern mcm tu lantak koranglah, asalkan happy.

    Bila bercerita bab kahwin plak...bg yg tak tahu lagi..i'm mother of two princess.Both are girl. Now they are 6 & 4 years old. Me & Hubby take turn send them to school. Hopefully anak2 mama rajin belajar.. Bukan apa kalo tak sekolah tu punyalah leka dok tgk tv..apa lagi channel carton @astro di rmh mmg byk pilihan nak ditonton. Itu belum lagi kalo main games. Pening juga lah melayan karenah ank2 yg tgh nk membesar ni. My hubby is Azmir. Kenal each other pun coz keje di tempat yg sama tapi berlainan department. Dari kwn..skrg dah jd my husband. Bertanggungjawab sepenuhnya dlm memenuhi kehendak dan keperluan..kadang2 kalo bukan keperluan pun if i wish to have it he will try to get it for me.Kalo tak merajuk tak ingat.. sampai tk boleh tido mlm.


    This is my first blog...i'm too excited. I'm love to write n write again..hhahaha.Dari bangku sekolah menengah (SMKSMS) dah terserlah bakat penulisan ku ini.dah lama juga behenti menulis..tapi ada sekali dulu ma masuk contest @ RTM..Sempena hari bapa.dapat hadiah saguhati..mkn free kat restoran Jepun..BENTO..mmg favorite pun...sedap tol.tapi tk sangka pun karya masih diterima. So kat blog ni jugak la ma akan update all about myself, family serta yg bersangkutan dgnnya.

    That's all from me for now...hopefully anda tak bushan melayari blog saya ini
    by me : SHIMA AZMIR

    10 tips raising a confident girl

    1. Encourage assertiveness.
    2. Be specific in your compliments.
    3. Make your praise match reality.
    4. Help her understand why she sometimes gets left out.
    5. Encourage competence.
    6. Encourage her to play sports if she wants to.
    7. Don't make assumptions about her strengths and weaknesses.
    8. Encourage a healthy body image.
    9. Prepare her for sexism.
    10. Point out positive female role models.
    http://mabellalisha.blogspot.com/

    Girls usually start off life at full steam. They're the early talkers, the social butterflies, the A students. But somewhere between preschool and middle school, a confusing blend of new social pressures, greater expectations in the classroom, and mixed signals from society (“Do your best – but don’t draw too much attention to yourself,” “You can be anything you want to be – but looking pretty is your top priority”) can cause girls to fall behind academically or lose their spark.

    "Anak-anak dilahirkan dlm keadaan fitrah.Maka ibu bapanyalah yg menjadikannya sama ada Yahudi, Majusi atau Nasrani." (Hadis Riwayat Bukhari)