Thursday, December 1, 2011

Qalisha

sewaktu majlis pyampaian sijil dan hadiah,
tahun akhir di Pasti Pinggiran Saujana.


pasti ni baru thn pertama beroperasi,
so student pon tk ramai...






Fullhouse..

Menu pilihan..
chicken chop,
alfredo spagetti
dan club sandwich...

pic makanan...
tak snap.
alasan....
lupa..trus mkn je :)

rasa makanan...
nice..and dangerous delicious okey :P

baby kat dlm perot siap gerak2 time mama tgh mkn...
ngeee ;)

so here a few pic...
sewaktu di Fullhouse @ Cheras..

nabilah,shilah dan qalisha....




giler pose sorang nie....alahai..

preggy mommy yg a bit bam bam....haha :P syhhhhh..

Tuesday, November 15, 2011

kini..

hari bganti hari...
perot pon dh mbesar ..
baby growing good according week & time.
alhamdulillah..

sewaktu scan aritu..14++ week pregnancy,
happy dan bsyukur...bila lihat sifatnya sempurna.
jantina tk kisah lar..boy or girl.
nanti kalo mengharap lebih...tk elok plak.
sempat lagi time ukur saiz kaki ,
baby bergerak2..subhanallah.

red book??
dah buat ...aritu.
bushan menunggu??
yea!!!
layan je lar....

Sunday, September 18, 2011

cerita ibu hamil

bila jarak kehamilan jauh beberapa tahun...
alahan back mcm anak sulung ler.
subhanallah..moga hari2 mendatang ini dilalui dgn penuh kesabaran.
biasalah diawal kehamilan kan...
semuanya mcm tak kena...
tekak loya...pinggang sakit....
moody je.
pagi2 usah cite lar kan...muntah pahit tu..euwww
tak sedap.....ok
tapi mak ada pesan...bgn pagi minum air dulu...
pastu kalo muntah pon tak lar pahit sgt.
tq mak..mmg berkesan :)

kalo ikutkan ma tak lalu nak masak...
bau minyak kat dapur tu wat serabut hidung je,
walhal dek penangan kehamilan.
makan nasi pon tak lalu..
buah...yup the best choice lar kan...
ma suka apple...
tapi ma tetap juga masak utk anak2 if sgt2 tak larat,
ma beli je lar kat kedai....
tapi pelik ma suka mkn nasi grg...but plz no seafood inside ya!!
if ayam ok lar lagi...

now ma dah tk ambik sebarang tempahan cupcakes.cake n etc...
atas nasihat doc kena bykkan rehat.
takut bleeding.......

ramai yg bertanya..
"shima u mmg plan ke?"
takde lar wei...
so far bila tahu hamil..i'm so excited..
coz dah lama tunggu....even ni my 3rd pregnancy.
syukur sgt...kiranya Ramadhan haritu ma dah pegnant.
saat ini pon mmg me n hubby dah bersedia ...
Allah tu Maha Mengetahui..
diberikan zuriat tatkala masanya sesuai...

buat rakan sahabat yg belum lagi punya rzki...
jgnlah bputus asa...berusahalah.
insyaallah jika sudah tiba masanya...
Dia makbulkan doa kalian.
ada petua nak dikongsi....
mkn kacang kuda rebus...baik utk suami dan isteri.
pastu kalo nak bsama ..seeloknya sewaktu subur....
seminggu lepas period kiranya subur time :)
apapun kita hanya mampu merancang....

salam sayang - shima azmir

Thursday, September 15, 2011

bleeding

bleeding....
hurmmmm..............nasib skit.
tapi risau..
gi scan....alhamdulillah.
bb growing...awalnya doc risau if gugur..
but...lega bila tgk bb stil ada.
barulah ma tak stress...
doc pesan jgn kerja berat...rest.
then kena monitor bleeding...
itu je.....

now tonite boleh tido lena.........

juz ma asyik kena baring..if duduk lama2 skt...

GH

ingat entry pasal tiriod....?
tadi ma ke GH/HKL......today appoinment FNAC.
apa tu?nk ambik sel katanya...gulpppppppp...takut.
ma takut jarum okey :P
kali nie ank2 ikut..biasa ma tinggalkan kt umh mak.
disebabkn tk sempat...bwk juga lar.
time menunggu...sejuk.lupa bwk jaket :(
sampai rasa nk terkucil....nasib tandas dekat.
bersih tandas tu....

bila sampai giliran...fnac 1207....aiyakkkk...
masuk then duduk..pastu kena baring.before tu ma sign borang kebenaran.
bila dah tentukan kedudukan....doc remind me,"jgn telan air liur ya!!nanti jarumnya terkuar ."
huh..............lg lar btmbah takut :(
ma panic...lucky doc tu baik.pmpn cina rasanya..ada yg assist doc tu..doc pelatih melayu...
sakit la time doc suntik ...ma tgk warna mcm air milo...euwwww :P
then tgk tiriod dah mgecil..kecut...ALHAMDULILLAH...AMIN
pas je setel mmg rasa tk selesa lar....nangis dowh dlm kete.
skt nk menelan air liur....tuhan je yg tahu.
ma minum byk mineral water.....

nxt appointment bln dpn 20hb.... 

kes bayar...semua kena bayar...

Tuesday, September 13, 2011

jom naik motor

tapi....motor & skuter ni guna baterry...
pastu sApe yg berat gabak...sorry tak leh naik
budak2 boleh lar.....hehe

hasil duet raya anak2,
minta dibelikan motor ...n skuter.
even tak cukup..mama & ayah tambah juga lar.

ari nak beli tu..nak kuarkan duit dari atm...card reject.
adoi..gi bank tukar card...
agaknya kad bank tu dah lama sgt kut.

walaupun hari panas..dgn mama yg tak larat ni..
tetap juga gi belikan.

so inilah motor n skuter tu...
hitam si kakak punya.
means yg skuter pink tu adik punya lar...

si arm yg khusyuk pasang motor...

ah foo n (lupa plak namanya) pasang adik punya



pink adik punya/hitam si kakak punya....

my new make up

uols nak tahu???

hahhahaaaaaaaa.....

ni ha...bedak sejuk.



WHY????

coz byk jerawat naik..maybe coz of my hormon okey.
masa tgh preggy ni mmg mcm2...
ari2 setiap malam sebelum tido ataupun sebelah siang after mandi,
sure kena tepek bedak ni dulu.
rasanya sejuk..nama pon bedak sejuk kan!!
anak2 ma pon tepek sama kat muka dowang.

after amalkan guna bedak sejuk ni...
ok lar..nampak dah kurang jerawat seakan ruam ni...

teringat time sekolah rendah dulu..
ma tgk opah ma buat bedak sejuk ni..
bila dah bancuh sedia utk di titikkan supaya mjadi bentuk..
guna daun ape ntah..wat mcm corong pastu titik2kan je lar atas alas.
tunggu kering then dah siap..
if nak wangi letak bunga rose time nak simpan dalam balang/bekas.

dan yg paling penting bedak sejuk ni selamat
takde bahan kimia....so tak perlu risau yea.
usha artikel bwh ni...

iron

sorry lar adik..mama tak larat.seyes..nak tergolek2 je kejenya.
pastu nasib lar abi nak tolong kan...
tak pernah abi gosok baju sekolah anak.
bila adik balik scol mama tanya "pakai baju tak gosok ke dik?"
tak arr mama..."ayah gosokkan pagi tadi...cantik mama ayah gosok"



pagi ma bgn lewat skit bila abi keje shift ptg..
alahai tak larat lar.
dgn morning sicknessnya..
loya tekak..
ikan...say no to fish.
abi kalo mcm tu...mama mkn ceaser salad,kenny rogers je lar ari2 boleh....?
hahhaha

semua yg jumpa ma pesan..
jgn keje berat...stop dulu baking tu.
yea...ma ambik order yg light2 je..hehhe..
if apam polka dot..ma mmg stop terus,
kecuali cupcakes n cake...
coz yg tu pas je baking,time mendeco ma juz duduk je...
tak mcm wat apam...penat wooo....

Tuesday, September 6, 2011

Markisa

Khasiat Buah Markisa ataupun Passion Fruit antara lain :




1. Memulihkan Kanser
2. Mengatasi insomnia
3. Mengatasi batuk
4. Anti alergi
5. Menenangkan anak hiperaktif
6. Melancarkan perjalanan Haid
7. Menjaga kecantikan wajah
8. Menurunkan kolesterol
9. Memperlebar saluran pembuluh darah yang mengalami penyempitan
10. Melancarkan peredaran darah
11. Anti peradangan
12. Penurun panas badan
13. Mencegah hipertensi
14. Antiseptik
15. Penghilang kerut pada wajah
16. Menjaga kebugaran tubuh
17. Antibodi

Khasiat kurma,kismis & madu

Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

KEBAIKAN KURMA KETIKA MENGANDUNG DAN BERSALIN

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang membahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah SAW.

Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Apa yang harus puan buat, makanan-makanan manis yang lain puan jauhkanlah.

Buah kurma tidak membahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

2) KISMIS

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali berkata: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali berkata: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-Thusi disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

3) MADU

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Quran, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWT telah meletakan berkat di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali, beliau berkata: "Madu adalah ubat dari segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Rasul SAW sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

Wallahu a'lam.

Amalan Ketika Mengandung


Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

***************************************

Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-HIJ'R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

SURAH LUQMAN (Luqman)
Barangsiapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit terutama dari penyakit perut.

Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

Wallahu a'lam.

Usaha yg berterusan


Surah Ali Imran, ayat 38
- Mulakan membaca dari ayat "Robbi Hab lii..."
"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan."

 

Cara mengamalkannya:


1) Bacalah ayat di atas berulang-ulang kali, insya-Allah dia akan dikurniai seorang anak lelaki.


2) Selain itu, ada juga diriwayatkan dari para ulama', jika pasangan itu menghendaki anak lelaki, hendaklah mereka rajin membaca surah Yusuf terutama ketika isterinya mengandung.


3) Atau boleh juga dengan membuat bulatan cincin sebanyak 70 kali dengan jari telunjuk di sekeliling perut isteri/perempuan itu; dan setiap kali membuat bulatan, ucapkanlah Asmaul Husna "Al-Matiin".


Insya-Allah akan dikurniai anak lelaki.


"tak salah utk kita mencuba....."
wallahuallam..... 

Folic Acid and pregnancy

As a mommy to be....don't be so lazy.
u need to know...everything.
do and don't.
hurmm...so now i wanna to share about 'folic acid'


Having a healthy baby means making sure you're healthy , too. One of the most important things you can do to help prevent serious birth defects in your baby is to get enough folic acid every day — especially before conception and during early pregnancy.

What Is Folic Acid?

Folic acid, sometimes called folate, is a B vitamin (B9) found mostly in leafy green vegetables like kale and spinach, orange juice, and enriched grains. Repeated studies have shown that women who get 400 micrograms (0.4 milligrams) daily prior to conception and during early pregnancy reduce the risk that their baby will be born with a serious neural tube defect (a birth defect involving incomplete development of the brain and spinal cord) by up to 70%.

The most common neural tube defects are spina bifida (an incomplete closure of the spinal cord and spinal column), anencephaly (severe underdevelopment of the brain), and encephalocele (when brain tissue protrudes out to the skin from an abnormal opening in the skull). All of these defects occur during the first 28 days of pregnancy — usually before a woman even knows she's pregnant.
That's why it's so important for all women of childbearing age to get enough folic acid — not just those who are planning to become pregnant. Only 50% of pregnancies are planned, so any woman who could become pregnant should make sure she's getting enough folic acid.
Doctors and scientists still aren't completely sure why folic acid has such a profound effect on the prevention of neural tube defects, but they do know that this vitamin is crucial in the development of DNA. As a result, folic acid plays a large role in cell growth and development, as well as tissue formation.

Getting Enough Folic Acid

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recommends that all women of childbearing age — and especially those who are planning a pregnancy — consume about 400 micrograms (0.4 milligrams) of folic acid every day. Adequate folic acid intake is very important before conception and at least 3 months afterward to potentially reduce the risk of having a fetus with a neural tube defect.
So, how can you make sure you're getting enough folic acid? In 1998, the U.S. Food and Drug Administration mandated that folic acid be added to enriched grain products — so you can boost your intake by looking for breakfast cereals, breads, pastas, and rice containing 100% of the recommended daily folic acid allowance. But for most women, eating fortified foods isn't enough. To reach the recommended daily level, you'll probably need a vitamin supplement.
During pregnancy, you require more of all of the essential nutrients than you did before you became pregnant. Although prenatal vitamins shouldn't replace a well-balanced diet, taking them can give your body — and, therefore, your baby — an added boost of vitamins and minerals. Some health care providers even recommend taking a folic acid supplement in addition to your regular prenatal vitamin. Talk to your doctor about your daily folic acid intake and ask whether he or she recommends a prescription supplement, an over-the-counter brand, or both.
Also talk to your doctor if you've already had a pregnancy that was affected by a neural tube defect. He or she may recommend that you increase your daily intake of folic acid (even before getting pregnant) to lower your risk of having another occurrence.

Info : kidshealth.org

Monday, September 5, 2011

alahan

mari kita cite pasal pregnancy...
1st thing is..alahan/morning sickness..
so far mcm ma..baru lagi kan...tapi :(
tak larat lar...nak tido je.
rasa lain mcm...hormon tgh berlaga-laga lar tu.
tapi dulu time preggy kan si kakak..
aduyai...seyes teruk gak.
tak boleh bgn bila dah baring.
kena org tolong tarik....
ni dah dok jauh dgn mak...
alahai...
pandai2 sendiri la.
tapi anak2 ma rajin tolong ma.
tq ya :)
time qalisha..tak teruk sgt.
juz mual2 loya2 je lebih..

bab makan.....
mmg selera...
mcm2 nak mkn.
nasib suami sanggup tolong carikan.
uols tahu...time kakak ma suka mkn kari...
kari kepala ikan & gulai tempoyak ikan patin.
qalisha............ma nak mkn burger rusa.
dpt..kat pandan jaya ada jual..
time tu sedap giler rasanya.
pas preggy mkn gak..tapi tak sedap :P

berat???
mestilah naik...terlebih naik..
kurangkan mkn nasi..mkn lauk byk2 ehh...kata misi tu.
hahha..byk arrr...
tapi biasa pas pantang insyallah boleh turunkan balik.

bad habit...
mkn beras..ntah.
mesti ada spare kat dlm handbag.
alah bukan mkn byk pon..2-3biji je.


perkara yg ma tak suka...
kena gi check up kat klnik..
klinik kerajaan...mak aii ramai org.
sgt penat menunggu.
kalo ke klinik swasta...kos tinggi.
jimat lar skit kan...
pastu injection...euwwwwwww...sakit arr (walhal takut jarum)

Sunday, September 4, 2011

tak terkata

alhamdulillah.......
finally selepas 5 thn lebih menanti..
Syawal ini penuh erti.

terima kasih kpd NYA...

senyum abi apabila aku memberitahu nya...

walaupun masih baru...kiranya dlm 5minggu maybe.
insyallah segalanya selamat dan baik2.

benar jugalah telahan mak tempohari..
tatkala terdengar aku muntah dlm toilet.
hmmm ingatkan masuk angin rupanya..ada isi :)
mak kata " mak ada mimpin dpt cincin....'ntah siapalah yg berisi"

bertalu-talu ucap taniah dari semua..tqvm ya..
doakan okey...

takut juga..al maklum jarak dgn sebelum ni..5tahun lebih...

Thursday, August 25, 2011

pengsan jap

mak aii...terlampau2 lar pack dgn order.sampai tak terbuat.ksian kat cust tapi sanggup plak dowang tunggu.
aisyehh penat giler satu hari dlm 500biji kalo seminggu...aduyai.tapi rezeki kan.ALHAMDULILAH...APD APD.....dgn cupcakes lagi..cake......bdn dah rasa tak sedap.

kul 2ptg je trus tido..sampai kul 4ptg...then prepare brg for the next order.pick up kakak kat scool.

Wednesday, August 24, 2011

yea..shima busy :)

tonite bermula kembali menyiapkan tempahan dari customer sekitar kL & s'Gor.
for lebaran yg hampir tiba nie..alhamdulillah,murah rezeki anak2.
mcm2 dorang order,antaranya cupcakes,blueberry cheese tart & apam polka dot (HOT SALE!!!)

dah hampir 3minggu ma gantung apron..
kini kembali beraksi.

disebabkan kesibukan yg bakal melanda...
ma dah pon mengemas/packing siap2.
senang..takde lar yg tertinggal kan.
ma balik kg my Mak..ph 29/08 kul 8malam sampai.
not so far..dekat je....KEPONG,SGOR.
hikhikhik....

kg ada...kat Parit,Perak.
but due of hubby ma keje so ma decide raya dgn mak.
cian juga pd opah dikampung.
tapi tak sanggup plak balik beraya dikg tanpa kehadiran suami.
walaupun begitu situasinya....ma dah pack biskut raya,
untuk opah dan juga uda di kg.
all biskut air tgn sendiri.
at least bila time mkn biskut...ada juga lah ingatan.

cuti sekolah bermula 27/8,
a few days ...

nasib baik lah ma dah siapkan segala persiapan seawal Ramadhan lagi.
tidak terkejar2 disaat akhir..
kukis pon dah berbalang-balang ma buat :)
utk mak dah pon sabtu lepas ma hantarkan..
kukis utk acik....
utk ayg.....
setel pasal kukis.

dikesempatan ini,
ma nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR  BATIN"


SALAM ADILFITRI.........buat semua bloggers :)

secure???

dah scan tau...
so uols selamat tanpa virus di blog ma nie...
tak caye...ish..ish...

tgk pic atas nie.
anyway kalo korang pun nak cuba ---->> onlinelinkscan

so happy blogging ya.

Tupperware Giveaway @ casa bonda

giveway dari casa bonda
jom join.... juz follow a few step..easy.
jgn lar malas sgt kan...
kalo terpilih dapat....present tau!!
hehehe

interested to join -----> bungakesidang @ casa bonda

tarikh tutup: 31 ogos 2011

"JOM JOIN FIRST GIVEAWAY gulagulapelangi"

onther GA yg shima join is this 1st GA gula-gula pelangi....

sape yg nak join ...klik nie --->> gula-gula-pelangi

pastu shima pon dah jadi follower ..juga blog cik wawa : cottoncandies-me

ehemmm..

my wishlist is...
tudung Yuna,
atau
tudung roses ke....
atau
shawl pasmina /black color

and kena tag 2 blogger lain...
sape yg kena yea???

naddy
gloryahatty


actually tak kisah dik...what is the gift.
yg penting uols ikhlas nak bagi,
itupon kalo akak antara yg terpilih...

anyway.....info:
TARIKH TUTUP
13 september 2011 [ last submit 12 september 2011 , jam 11:59:59 malam ikut jam gulagula ]


PEMENANG BERTUAH
melalui proses LUCKY DRAW
cik wawa jadi saksi...


join laa ramai ramai....

"First Giveway By Tengkunizam | Rakan Blogger Klik1Malaysia"

first-giveway-by-tengkunizam-rakan

Hadiah  yg teringin nak menang is...

Hot Perfume satu set bernilai RM 100 tajaan Mr Baiz x 1 Pemenang

kalo tak pun...

Wang tunai RM 50 tajaan Asfandi Ahmad x 2 Pemenang

hehhehe.. boleh tahan gempak giveway nie.sponsor not bad.

shima juga dah pun Join group Rakan Blogger Klik1Malaysia di facebook (wajib)

penting letak banner group kat sidebar blog (wajib)

INFO:

Jumlah hadiah : 73 pemenang !!



PENENTUAN PEMENANG

Pemenang akan di tentukan melalui random.org ,
berdasarkan list nombor yang akan disenaraikan kelak .
 Tarikh tutup ialah pada 28 September 2011

Keputusan akan diumumkan pada selewat2 nya 8 Oktober 2011..
Hadiah cukup lumayan kan ?
Cepat join semua !

Tuesday, August 23, 2011

'Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea'

First time join Give Away mcm nie....
dan 1st time jugak sis tu wat GA .
anyway tq kat sis empunya blog tu.
souvenir dari korea...wah..kalo bertuah dpt lar kan :)
hahahahaaaaa....saje suka-suka...

Tarikh tutup penyertaan 22 September 2011
Pemenang ditentukan melalui cabutan bertuah.

Sambil menyertai GA nie...dpt juga menambah kwn maya tak kira lah dimana uols berada.


sape nak join...klik2 kat link atas nie yea :)

Monday, August 22, 2011

Mana Mak???

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.


Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”


Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"


Ateh menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.


Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.


Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "


Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."


"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..


Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"


Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

note:credit to the owner of this story...i read this story,feel so sad.kenapalah anak2 lupa dgn pgorbanan org tuanya.but i love and care about my MAK.every day i call her.....kadang2 , 2kali dlm sehari ma call mak.wanna to share this story with my readers..hopefully if ada yg terlupa...tidak akan terus terlupa.hargai mak abah kita ok....tq Allah yg selalu memberikan kesihatan yg baik pd mak abah.Amin.....



Rasulullah SAW pernah bersabda :

"Setiap pagi sedekahkan al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tidak kira yang masih hidup atau yang telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu"...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :

"Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua ibu bapa nya dalam sehari"



Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada) kerana Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapanya

- Keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang diperolehi dari Allah SWT (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..).



"Ya Allah ampunilah doa kedua org tuaku,kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku dari kecil hinggalah besar.Lindungilah mereka dari sebarang bahaya dan hasad dengki manusia...Amin"

meh mengulung

pakai acuan pam..kalo yg tekan dgn jari lambat n remeh.
buat apa???
tart gulung nenas syg :)
jem nenes beli yg dah siap je
1kg jem RM7.00
rasa jem nice ..

tiap2 tahun acuan hilang..
maka tiap2 tahun juga lah beli yg baru..
acuan harga dlm RM7.90

ma buat tart nie..malam..
time tu hujan lebat,guruh lagi..
kilat memancar..
adik tak tido so dia temankan mama.
time terkejut guruh kuat berdentum ,
nasib tak penyek tart ma dlm dulang....
adik melompat kat mama..
walhal dok sebelah je.adoi...
even mama pon tekejut.




Resipi Tart Gulung Nenas

BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega /ma guna buttercup
400 gram tepung gandum
40 gram tepung kastard
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel
Kuning telur untuk disapu
note:tepung gandum & tepung kastard ayak tau :)

Cara membuatnya :-
  1. Mentega dan gula aising diputar hingga sebati. Masukkan pula kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Speed mixer diperlahankan masuk tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Setelah diratakan adunan, guna tuala dapur bersih dan dilembapkan skit dan tutup mangkuk aduanan.
  2. Doh letak dlm pam acuan utk tart.press kuar..then letak inti tadi dan gulung kemas2.letakkan dlm dulang pembakar yg digris terlebih dahulu,ataupun guna baking paper.
  3. Kuing telur disapu atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
  4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...

ice cream

taraaaaaaaaaaaaaaaaa....
kukis lagi.
hehhe..

kali nie biskut ice cream..
atas permintaan anak2.
dorang pon sebuk nak menolong...
satu dulang je yg ma bagi dorang tabur color ball and color rice.
sebab abis bersepah dibuatnya.


nak tgk pic kukis???
nak lar...
hikhikhik.







tukar selera

harga ayam kian melambung naik
tambahan menghampiri hari perayaan khususnya.
so apa kata if ayam naik harga kita makan yg lain..
boleh kan..

contoh:
tukarlah selera dgn mkn puyuh.
rasanya mcm mkn ayam tapi dlm versi yg agak kecil lar..
harga bagi puyuh yg dah dibersihkan,
gred A : RM24.90..utk 10ekor pyuh

boleh buat masak aneka masakan ok..
for ur info sape yg ada asthma elok makan sup puyuh.
info tu ma dpt time tgk majalah 3 last week.
puyuh masak lemak cili padi.
puyuh salai
puyuh goreng cili..
macam2 lar..

so ini hasil ma buat...
puyuh goreng kfc..

cara menyediakan puyuh goreng KFC:
-bersihkan puyuh
-lap lebihan air dgn kitchen towel
-belah tgh jgn putus
-celup dgn putih telur
-pastu salut dgn tepung KFC
-goreng dgn minyak yg panas :)


NOTE: RASANYA SEDAP...cubalah.puyuh ni ada jual kat pasar ataupun kedai yg jual makanan frozen.

ishhhhhhhhhhhhhh...meleleh air liur tu..lap lar wei...hahahaa :)

Sunday, August 21, 2011

homemade

sabtu...ke umah mak..
siapkan langsir.
pd awalnya ma ingat nak siapkan kat umh ma sendiri..
tapi..hmmm buka puasa dgn mak n abah lagi best..

rupanya ayg..pun dtg.
tapi ma yg sampai dulu :)
ahhaha

mak minta buat buah melaka.
coz ma bz with langsir...
so ayg...mulakanlah yea..

operasi ondeh-ondeh @ buah melaka..

adik ma-ayg azah....chaiyokkkkk.....

  
nabil hakimi..anak ayg.giler suka makan buah melaka.....hahaha..comel :)

mak dgn abah pulak dgn operasi...bubur apa ntah namanya...lupa..
mak kata org jawa mmg suka bubur mcm ni....

nie pic mak n abah...
sewaktu making that kind of bubur..

my mak n abah

Saturday, August 20, 2011

FullHouse sunway

godek2 pic ..
jumpa pic nie..
rasanya belum upload lagi kat blog ma.

kisahnya..kitaorg 1 family pergi Fullhouse Sunway.
tqvm abi coz belanja kitaorg.

food : biasa je..tak lar sedap pon.
abi dgn anak2 mkn chicken chop.
ok sedap..
ma makan seabas...
tak sedap dowh.
mcm ikan tak fresh..
dah lar mahal seabas..
eyurkkkk....
kalo tahu baik order pasta je :(








hasilnya

ingat ada entry pasal ma gi times square??
lupa nak upload hasil tangkap disitu.
ayah su nye bagi anak2 utk raya..

-rantai butterfly biru
-rantai butterfly oren
-spek mata
-gelang tgn yg ada huruf/nama
-keychain yg ada huruf nama


next day nya...dina gi kiosk ayahsu..
dapat gak rantai butterfly..hahhaa.
dina nie anak adik ma..anak azah/ayang
ayg pon tak perasan tu kiosk adik abi.
ahaks...

yg kecik tu lar dina/irdina batrisya...jenuh kakak nabilah nak pegang.lari je kejenya.

atm

entah kenapa mgnatuk sgt semalma...
ketiduran dowh..satu keje pon tak buat.
penat sgt agaknya..
asyik kukis kukis kukis.....aiyaaa..
bgn dah kul 4ptg...
tulis list brg..pastu bgnkan qalisha.
but ambik kakak dulu kat scool...then trus ke Giant.
cash tak cukup so ma ..gi atm machine dlm giant tu.
ada mamat n minah nie..
terkinja kinja dpn atm ,
time lar nak mgira nk beli apa...
ko giler ke apa..
2kali kena reject..coz lama sgt..takde respon..
kan myusahkan dan bagi org lain marah..
lastnya kuar seratus je...
rupa mcm nak kuar byk giler.....
warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
benggang betul.....

otak dekat kepala lutut lar tu...
MENJENGKELKAN.............

ma plak tak tukar lagi kad maybank ma kpd debit card..
if not senang lar kan..
janji duit dlm acc ada..
boleh beli brg tanpa kena beratur kat atm.
saah diri sendiri jugak.
tak sempat lar nak tukar...
nanti ya...hahhaa



coconut kukis

ni biskut kelapa....
derhaka kat resipi..tukar color..
add green color.



hmmmmmmmmm...
rasa...sedap.!!!!!
tapi time deco atas kukis nie...
tiba2 blur idea..
konon nak cantik sgt..
so a few deco had been doing...
checkout :P

gila..plain sgt kan...hmmm

ahaaaaa...yg ni naik serinya..

yg nie plak....sumpah cik puan shima puas hati !!!

yeahhh..finally.the most cantik deco is this one.....

kalo datang umah ma...
silalah...cari dlm balang..
ehh ma...ma satu kukis ko beli arr????
sorry ehh..takde...semua homemade by me.
actually kat kukis je ma spend bujet lebih.
al maklum byk umah org2 tersayang nak kena bagi...

note :kalo korang ada oven teringin nak wat kukis ,
tapi takde resipi...boleh je minta dgn ma...
drop email korang kat ruangan komen ok.

love,
cik puan shima azmir.