Sunday, September 18, 2011

cerita ibu hamil

bila jarak kehamilan jauh beberapa tahun...
alahan back mcm anak sulung ler.
subhanallah..moga hari2 mendatang ini dilalui dgn penuh kesabaran.
biasalah diawal kehamilan kan...
semuanya mcm tak kena...
tekak loya...pinggang sakit....
moody je.
pagi2 usah cite lar kan...muntah pahit tu..euwww
tak sedap.....ok
tapi mak ada pesan...bgn pagi minum air dulu...
pastu kalo muntah pon tak lar pahit sgt.
tq mak..mmg berkesan :)

kalo ikutkan ma tak lalu nak masak...
bau minyak kat dapur tu wat serabut hidung je,
walhal dek penangan kehamilan.
makan nasi pon tak lalu..
buah...yup the best choice lar kan...
ma suka apple...
tapi ma tetap juga masak utk anak2 if sgt2 tak larat,
ma beli je lar kat kedai....
tapi pelik ma suka mkn nasi grg...but plz no seafood inside ya!!
if ayam ok lar lagi...

now ma dah tk ambik sebarang tempahan cupcakes.cake n etc...
atas nasihat doc kena bykkan rehat.
takut bleeding.......

ramai yg bertanya..
"shima u mmg plan ke?"
takde lar wei...
so far bila tahu hamil..i'm so excited..
coz dah lama tunggu....even ni my 3rd pregnancy.
syukur sgt...kiranya Ramadhan haritu ma dah pegnant.
saat ini pon mmg me n hubby dah bersedia ...
Allah tu Maha Mengetahui..
diberikan zuriat tatkala masanya sesuai...

buat rakan sahabat yg belum lagi punya rzki...
jgnlah bputus asa...berusahalah.
insyaallah jika sudah tiba masanya...
Dia makbulkan doa kalian.
ada petua nak dikongsi....
mkn kacang kuda rebus...baik utk suami dan isteri.
pastu kalo nak bsama ..seeloknya sewaktu subur....
seminggu lepas period kiranya subur time :)
apapun kita hanya mampu merancang....

salam sayang - shima azmir

Thursday, September 15, 2011

bleeding

bleeding....
hurmmmm..............nasib skit.
tapi risau..
gi scan....alhamdulillah.
bb growing...awalnya doc risau if gugur..
but...lega bila tgk bb stil ada.
barulah ma tak stress...
doc pesan jgn kerja berat...rest.
then kena monitor bleeding...
itu je.....

now tonite boleh tido lena.........

juz ma asyik kena baring..if duduk lama2 skt...

GH

ingat entry pasal tiriod....?
tadi ma ke GH/HKL......today appoinment FNAC.
apa tu?nk ambik sel katanya...gulpppppppp...takut.
ma takut jarum okey :P
kali nie ank2 ikut..biasa ma tinggalkan kt umh mak.
disebabkn tk sempat...bwk juga lar.
time menunggu...sejuk.lupa bwk jaket :(
sampai rasa nk terkucil....nasib tandas dekat.
bersih tandas tu....

bila sampai giliran...fnac 1207....aiyakkkk...
masuk then duduk..pastu kena baring.before tu ma sign borang kebenaran.
bila dah tentukan kedudukan....doc remind me,"jgn telan air liur ya!!nanti jarumnya terkuar ."
huh..............lg lar btmbah takut :(
ma panic...lucky doc tu baik.pmpn cina rasanya..ada yg assist doc tu..doc pelatih melayu...
sakit la time doc suntik ...ma tgk warna mcm air milo...euwwww :P
then tgk tiriod dah mgecil..kecut...ALHAMDULILLAH...AMIN
pas je setel mmg rasa tk selesa lar....nangis dowh dlm kete.
skt nk menelan air liur....tuhan je yg tahu.
ma minum byk mineral water.....

nxt appointment bln dpn 20hb.... 

kes bayar...semua kena bayar...

Tuesday, September 13, 2011

jom naik motor

tapi....motor & skuter ni guna baterry...
pastu sApe yg berat gabak...sorry tak leh naik
budak2 boleh lar.....hehe

hasil duet raya anak2,
minta dibelikan motor ...n skuter.
even tak cukup..mama & ayah tambah juga lar.

ari nak beli tu..nak kuarkan duit dari atm...card reject.
adoi..gi bank tukar card...
agaknya kad bank tu dah lama sgt kut.

walaupun hari panas..dgn mama yg tak larat ni..
tetap juga gi belikan.

so inilah motor n skuter tu...
hitam si kakak punya.
means yg skuter pink tu adik punya lar...

si arm yg khusyuk pasang motor...

ah foo n (lupa plak namanya) pasang adik punya



pink adik punya/hitam si kakak punya....

my new make up

uols nak tahu???

hahhahaaaaaaaa.....

ni ha...bedak sejuk.



WHY????

coz byk jerawat naik..maybe coz of my hormon okey.
masa tgh preggy ni mmg mcm2...
ari2 setiap malam sebelum tido ataupun sebelah siang after mandi,
sure kena tepek bedak ni dulu.
rasanya sejuk..nama pon bedak sejuk kan!!
anak2 ma pon tepek sama kat muka dowang.

after amalkan guna bedak sejuk ni...
ok lar..nampak dah kurang jerawat seakan ruam ni...

teringat time sekolah rendah dulu..
ma tgk opah ma buat bedak sejuk ni..
bila dah bancuh sedia utk di titikkan supaya mjadi bentuk..
guna daun ape ntah..wat mcm corong pastu titik2kan je lar atas alas.
tunggu kering then dah siap..
if nak wangi letak bunga rose time nak simpan dalam balang/bekas.

dan yg paling penting bedak sejuk ni selamat
takde bahan kimia....so tak perlu risau yea.
usha artikel bwh ni...

iron

sorry lar adik..mama tak larat.seyes..nak tergolek2 je kejenya.
pastu nasib lar abi nak tolong kan...
tak pernah abi gosok baju sekolah anak.
bila adik balik scol mama tanya "pakai baju tak gosok ke dik?"
tak arr mama..."ayah gosokkan pagi tadi...cantik mama ayah gosok"



pagi ma bgn lewat skit bila abi keje shift ptg..
alahai tak larat lar.
dgn morning sicknessnya..
loya tekak..
ikan...say no to fish.
abi kalo mcm tu...mama mkn ceaser salad,kenny rogers je lar ari2 boleh....?
hahhaha

semua yg jumpa ma pesan..
jgn keje berat...stop dulu baking tu.
yea...ma ambik order yg light2 je..hehhe..
if apam polka dot..ma mmg stop terus,
kecuali cupcakes n cake...
coz yg tu pas je baking,time mendeco ma juz duduk je...
tak mcm wat apam...penat wooo....

Tuesday, September 6, 2011

Markisa

Khasiat Buah Markisa ataupun Passion Fruit antara lain :




1. Memulihkan Kanser
2. Mengatasi insomnia
3. Mengatasi batuk
4. Anti alergi
5. Menenangkan anak hiperaktif
6. Melancarkan perjalanan Haid
7. Menjaga kecantikan wajah
8. Menurunkan kolesterol
9. Memperlebar saluran pembuluh darah yang mengalami penyempitan
10. Melancarkan peredaran darah
11. Anti peradangan
12. Penurun panas badan
13. Mencegah hipertensi
14. Antiseptik
15. Penghilang kerut pada wajah
16. Menjaga kebugaran tubuh
17. Antibodi

Khasiat kurma,kismis & madu

Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

KEBAIKAN KURMA KETIKA MENGANDUNG DAN BERSALIN

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang membahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah SAW.

Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Apa yang harus puan buat, makanan-makanan manis yang lain puan jauhkanlah.

Buah kurma tidak membahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

2) KISMIS

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali berkata: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali berkata: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-Thusi disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

3) MADU

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Quran, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWT telah meletakan berkat di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali, beliau berkata: "Madu adalah ubat dari segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Rasul SAW sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

Wallahu a'lam.

Amalan Ketika Mengandung


Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

***************************************

Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-HIJ'R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

SURAH LUQMAN (Luqman)
Barangsiapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit terutama dari penyakit perut.

Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

Wallahu a'lam.

Usaha yg berterusan


Surah Ali Imran, ayat 38
- Mulakan membaca dari ayat "Robbi Hab lii..."
"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan."

 

Cara mengamalkannya:


1) Bacalah ayat di atas berulang-ulang kali, insya-Allah dia akan dikurniai seorang anak lelaki.


2) Selain itu, ada juga diriwayatkan dari para ulama', jika pasangan itu menghendaki anak lelaki, hendaklah mereka rajin membaca surah Yusuf terutama ketika isterinya mengandung.


3) Atau boleh juga dengan membuat bulatan cincin sebanyak 70 kali dengan jari telunjuk di sekeliling perut isteri/perempuan itu; dan setiap kali membuat bulatan, ucapkanlah Asmaul Husna "Al-Matiin".


Insya-Allah akan dikurniai anak lelaki.


"tak salah utk kita mencuba....."
wallahuallam..... 

Folic Acid and pregnancy

As a mommy to be....don't be so lazy.
u need to know...everything.
do and don't.
hurmm...so now i wanna to share about 'folic acid'


Having a healthy baby means making sure you're healthy , too. One of the most important things you can do to help prevent serious birth defects in your baby is to get enough folic acid every day — especially before conception and during early pregnancy.

What Is Folic Acid?

Folic acid, sometimes called folate, is a B vitamin (B9) found mostly in leafy green vegetables like kale and spinach, orange juice, and enriched grains. Repeated studies have shown that women who get 400 micrograms (0.4 milligrams) daily prior to conception and during early pregnancy reduce the risk that their baby will be born with a serious neural tube defect (a birth defect involving incomplete development of the brain and spinal cord) by up to 70%.

The most common neural tube defects are spina bifida (an incomplete closure of the spinal cord and spinal column), anencephaly (severe underdevelopment of the brain), and encephalocele (when brain tissue protrudes out to the skin from an abnormal opening in the skull). All of these defects occur during the first 28 days of pregnancy — usually before a woman even knows she's pregnant.
That's why it's so important for all women of childbearing age to get enough folic acid — not just those who are planning to become pregnant. Only 50% of pregnancies are planned, so any woman who could become pregnant should make sure she's getting enough folic acid.
Doctors and scientists still aren't completely sure why folic acid has such a profound effect on the prevention of neural tube defects, but they do know that this vitamin is crucial in the development of DNA. As a result, folic acid plays a large role in cell growth and development, as well as tissue formation.

Getting Enough Folic Acid

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recommends that all women of childbearing age — and especially those who are planning a pregnancy — consume about 400 micrograms (0.4 milligrams) of folic acid every day. Adequate folic acid intake is very important before conception and at least 3 months afterward to potentially reduce the risk of having a fetus with a neural tube defect.
So, how can you make sure you're getting enough folic acid? In 1998, the U.S. Food and Drug Administration mandated that folic acid be added to enriched grain products — so you can boost your intake by looking for breakfast cereals, breads, pastas, and rice containing 100% of the recommended daily folic acid allowance. But for most women, eating fortified foods isn't enough. To reach the recommended daily level, you'll probably need a vitamin supplement.
During pregnancy, you require more of all of the essential nutrients than you did before you became pregnant. Although prenatal vitamins shouldn't replace a well-balanced diet, taking them can give your body — and, therefore, your baby — an added boost of vitamins and minerals. Some health care providers even recommend taking a folic acid supplement in addition to your regular prenatal vitamin. Talk to your doctor about your daily folic acid intake and ask whether he or she recommends a prescription supplement, an over-the-counter brand, or both.
Also talk to your doctor if you've already had a pregnancy that was affected by a neural tube defect. He or she may recommend that you increase your daily intake of folic acid (even before getting pregnant) to lower your risk of having another occurrence.

Info : kidshealth.org

Monday, September 5, 2011

alahan

mari kita cite pasal pregnancy...
1st thing is..alahan/morning sickness..
so far mcm ma..baru lagi kan...tapi :(
tak larat lar...nak tido je.
rasa lain mcm...hormon tgh berlaga-laga lar tu.
tapi dulu time preggy kan si kakak..
aduyai...seyes teruk gak.
tak boleh bgn bila dah baring.
kena org tolong tarik....
ni dah dok jauh dgn mak...
alahai...
pandai2 sendiri la.
tapi anak2 ma rajin tolong ma.
tq ya :)
time qalisha..tak teruk sgt.
juz mual2 loya2 je lebih..

bab makan.....
mmg selera...
mcm2 nak mkn.
nasib suami sanggup tolong carikan.
uols tahu...time kakak ma suka mkn kari...
kari kepala ikan & gulai tempoyak ikan patin.
qalisha............ma nak mkn burger rusa.
dpt..kat pandan jaya ada jual..
time tu sedap giler rasanya.
pas preggy mkn gak..tapi tak sedap :P

berat???
mestilah naik...terlebih naik..
kurangkan mkn nasi..mkn lauk byk2 ehh...kata misi tu.
hahha..byk arrr...
tapi biasa pas pantang insyallah boleh turunkan balik.

bad habit...
mkn beras..ntah.
mesti ada spare kat dlm handbag.
alah bukan mkn byk pon..2-3biji je.


perkara yg ma tak suka...
kena gi check up kat klnik..
klinik kerajaan...mak aii ramai org.
sgt penat menunggu.
kalo ke klinik swasta...kos tinggi.
jimat lar skit kan...
pastu injection...euwwwwwww...sakit arr (walhal takut jarum)

Sunday, September 4, 2011

tak terkata

alhamdulillah.......
finally selepas 5 thn lebih menanti..
Syawal ini penuh erti.

terima kasih kpd NYA...

senyum abi apabila aku memberitahu nya...

walaupun masih baru...kiranya dlm 5minggu maybe.
insyallah segalanya selamat dan baik2.

benar jugalah telahan mak tempohari..
tatkala terdengar aku muntah dlm toilet.
hmmm ingatkan masuk angin rupanya..ada isi :)
mak kata " mak ada mimpin dpt cincin....'ntah siapalah yg berisi"

bertalu-talu ucap taniah dari semua..tqvm ya..
doakan okey...

takut juga..al maklum jarak dgn sebelum ni..5tahun lebih...