Thursday, August 25, 2011

pengsan jap

mak aii...terlampau2 lar pack dgn order.sampai tak terbuat.ksian kat cust tapi sanggup plak dowang tunggu.
aisyehh penat giler satu hari dlm 500biji kalo seminggu...aduyai.tapi rezeki kan.ALHAMDULILAH...APD APD.....dgn cupcakes lagi..cake......bdn dah rasa tak sedap.

kul 2ptg je trus tido..sampai kul 4ptg...then prepare brg for the next order.pick up kakak kat scool.

Wednesday, August 24, 2011

yea..shima busy :)

tonite bermula kembali menyiapkan tempahan dari customer sekitar kL & s'Gor.
for lebaran yg hampir tiba nie..alhamdulillah,murah rezeki anak2.
mcm2 dorang order,antaranya cupcakes,blueberry cheese tart & apam polka dot (HOT SALE!!!)

dah hampir 3minggu ma gantung apron..
kini kembali beraksi.

disebabkan kesibukan yg bakal melanda...
ma dah pon mengemas/packing siap2.
senang..takde lar yg tertinggal kan.
ma balik kg my Mak..ph 29/08 kul 8malam sampai.
not so far..dekat je....KEPONG,SGOR.
hikhikhik....

kg ada...kat Parit,Perak.
but due of hubby ma keje so ma decide raya dgn mak.
cian juga pd opah dikampung.
tapi tak sanggup plak balik beraya dikg tanpa kehadiran suami.
walaupun begitu situasinya....ma dah pack biskut raya,
untuk opah dan juga uda di kg.
all biskut air tgn sendiri.
at least bila time mkn biskut...ada juga lah ingatan.

cuti sekolah bermula 27/8,
a few days ...

nasib baik lah ma dah siapkan segala persiapan seawal Ramadhan lagi.
tidak terkejar2 disaat akhir..
kukis pon dah berbalang-balang ma buat :)
utk mak dah pon sabtu lepas ma hantarkan..
kukis utk acik....
utk ayg.....
setel pasal kukis.

dikesempatan ini,
ma nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR  BATIN"


SALAM ADILFITRI.........buat semua bloggers :)

secure???

dah scan tau...
so uols selamat tanpa virus di blog ma nie...
tak caye...ish..ish...

tgk pic atas nie.
anyway kalo korang pun nak cuba ---->> onlinelinkscan

so happy blogging ya.

Tupperware Giveaway @ casa bonda

giveway dari casa bonda
jom join.... juz follow a few step..easy.
jgn lar malas sgt kan...
kalo terpilih dapat....present tau!!
hehehe

interested to join -----> bungakesidang @ casa bonda

tarikh tutup: 31 ogos 2011

"JOM JOIN FIRST GIVEAWAY gulagulapelangi"

onther GA yg shima join is this 1st GA gula-gula pelangi....

sape yg nak join ...klik nie --->> gula-gula-pelangi

pastu shima pon dah jadi follower ..juga blog cik wawa : cottoncandies-me

ehemmm..

my wishlist is...
tudung Yuna,
atau
tudung roses ke....
atau
shawl pasmina /black color

and kena tag 2 blogger lain...
sape yg kena yea???

naddy
gloryahatty


actually tak kisah dik...what is the gift.
yg penting uols ikhlas nak bagi,
itupon kalo akak antara yg terpilih...

anyway.....info:
TARIKH TUTUP
13 september 2011 [ last submit 12 september 2011 , jam 11:59:59 malam ikut jam gulagula ]


PEMENANG BERTUAH
melalui proses LUCKY DRAW
cik wawa jadi saksi...


join laa ramai ramai....

"First Giveway By Tengkunizam | Rakan Blogger Klik1Malaysia"

first-giveway-by-tengkunizam-rakan

Hadiah  yg teringin nak menang is...

Hot Perfume satu set bernilai RM 100 tajaan Mr Baiz x 1 Pemenang

kalo tak pun...

Wang tunai RM 50 tajaan Asfandi Ahmad x 2 Pemenang

hehhehe.. boleh tahan gempak giveway nie.sponsor not bad.

shima juga dah pun Join group Rakan Blogger Klik1Malaysia di facebook (wajib)

penting letak banner group kat sidebar blog (wajib)

INFO:

Jumlah hadiah : 73 pemenang !!



PENENTUAN PEMENANG

Pemenang akan di tentukan melalui random.org ,
berdasarkan list nombor yang akan disenaraikan kelak .
 Tarikh tutup ialah pada 28 September 2011

Keputusan akan diumumkan pada selewat2 nya 8 Oktober 2011..
Hadiah cukup lumayan kan ?
Cepat join semua !

Tuesday, August 23, 2011

'Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea'

First time join Give Away mcm nie....
dan 1st time jugak sis tu wat GA .
anyway tq kat sis empunya blog tu.
souvenir dari korea...wah..kalo bertuah dpt lar kan :)
hahahahaaaaa....saje suka-suka...

Tarikh tutup penyertaan 22 September 2011
Pemenang ditentukan melalui cabutan bertuah.

Sambil menyertai GA nie...dpt juga menambah kwn maya tak kira lah dimana uols berada.


sape nak join...klik2 kat link atas nie yea :)

Monday, August 22, 2011

Mana Mak???

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.


Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”


Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"


Ateh menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.


Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.


Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "


Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."


"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..


Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"


Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

note:credit to the owner of this story...i read this story,feel so sad.kenapalah anak2 lupa dgn pgorbanan org tuanya.but i love and care about my MAK.every day i call her.....kadang2 , 2kali dlm sehari ma call mak.wanna to share this story with my readers..hopefully if ada yg terlupa...tidak akan terus terlupa.hargai mak abah kita ok....tq Allah yg selalu memberikan kesihatan yg baik pd mak abah.Amin.....



Rasulullah SAW pernah bersabda :

"Setiap pagi sedekahkan al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tidak kira yang masih hidup atau yang telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu"...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :

"Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua ibu bapa nya dalam sehari"



Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada) kerana Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapanya

- Keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang diperolehi dari Allah SWT (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..).



"Ya Allah ampunilah doa kedua org tuaku,kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku dari kecil hinggalah besar.Lindungilah mereka dari sebarang bahaya dan hasad dengki manusia...Amin"

meh mengulung

pakai acuan pam..kalo yg tekan dgn jari lambat n remeh.
buat apa???
tart gulung nenas syg :)
jem nenes beli yg dah siap je
1kg jem RM7.00
rasa jem nice ..

tiap2 tahun acuan hilang..
maka tiap2 tahun juga lah beli yg baru..
acuan harga dlm RM7.90

ma buat tart nie..malam..
time tu hujan lebat,guruh lagi..
kilat memancar..
adik tak tido so dia temankan mama.
time terkejut guruh kuat berdentum ,
nasib tak penyek tart ma dlm dulang....
adik melompat kat mama..
walhal dok sebelah je.adoi...
even mama pon tekejut.




Resipi Tart Gulung Nenas

BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega /ma guna buttercup
400 gram tepung gandum
40 gram tepung kastard
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel
Kuning telur untuk disapu
note:tepung gandum & tepung kastard ayak tau :)

Cara membuatnya :-
  1. Mentega dan gula aising diputar hingga sebati. Masukkan pula kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Speed mixer diperlahankan masuk tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Setelah diratakan adunan, guna tuala dapur bersih dan dilembapkan skit dan tutup mangkuk aduanan.
  2. Doh letak dlm pam acuan utk tart.press kuar..then letak inti tadi dan gulung kemas2.letakkan dlm dulang pembakar yg digris terlebih dahulu,ataupun guna baking paper.
  3. Kuing telur disapu atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
  4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...

ice cream

taraaaaaaaaaaaaaaaaa....
kukis lagi.
hehhe..

kali nie biskut ice cream..
atas permintaan anak2.
dorang pon sebuk nak menolong...
satu dulang je yg ma bagi dorang tabur color ball and color rice.
sebab abis bersepah dibuatnya.


nak tgk pic kukis???
nak lar...
hikhikhik.







tukar selera

harga ayam kian melambung naik
tambahan menghampiri hari perayaan khususnya.
so apa kata if ayam naik harga kita makan yg lain..
boleh kan..

contoh:
tukarlah selera dgn mkn puyuh.
rasanya mcm mkn ayam tapi dlm versi yg agak kecil lar..
harga bagi puyuh yg dah dibersihkan,
gred A : RM24.90..utk 10ekor pyuh

boleh buat masak aneka masakan ok..
for ur info sape yg ada asthma elok makan sup puyuh.
info tu ma dpt time tgk majalah 3 last week.
puyuh masak lemak cili padi.
puyuh salai
puyuh goreng cili..
macam2 lar..

so ini hasil ma buat...
puyuh goreng kfc..

cara menyediakan puyuh goreng KFC:
-bersihkan puyuh
-lap lebihan air dgn kitchen towel
-belah tgh jgn putus
-celup dgn putih telur
-pastu salut dgn tepung KFC
-goreng dgn minyak yg panas :)


NOTE: RASANYA SEDAP...cubalah.puyuh ni ada jual kat pasar ataupun kedai yg jual makanan frozen.

ishhhhhhhhhhhhhh...meleleh air liur tu..lap lar wei...hahahaa :)

Sunday, August 21, 2011

homemade

sabtu...ke umah mak..
siapkan langsir.
pd awalnya ma ingat nak siapkan kat umh ma sendiri..
tapi..hmmm buka puasa dgn mak n abah lagi best..

rupanya ayg..pun dtg.
tapi ma yg sampai dulu :)
ahhaha

mak minta buat buah melaka.
coz ma bz with langsir...
so ayg...mulakanlah yea..

operasi ondeh-ondeh @ buah melaka..

adik ma-ayg azah....chaiyokkkkk.....

  
nabil hakimi..anak ayg.giler suka makan buah melaka.....hahaha..comel :)

mak dgn abah pulak dgn operasi...bubur apa ntah namanya...lupa..
mak kata org jawa mmg suka bubur mcm ni....

nie pic mak n abah...
sewaktu making that kind of bubur..

my mak n abah

Saturday, August 20, 2011

FullHouse sunway

godek2 pic ..
jumpa pic nie..
rasanya belum upload lagi kat blog ma.

kisahnya..kitaorg 1 family pergi Fullhouse Sunway.
tqvm abi coz belanja kitaorg.

food : biasa je..tak lar sedap pon.
abi dgn anak2 mkn chicken chop.
ok sedap..
ma makan seabas...
tak sedap dowh.
mcm ikan tak fresh..
dah lar mahal seabas..
eyurkkkk....
kalo tahu baik order pasta je :(








hasilnya

ingat ada entry pasal ma gi times square??
lupa nak upload hasil tangkap disitu.
ayah su nye bagi anak2 utk raya..

-rantai butterfly biru
-rantai butterfly oren
-spek mata
-gelang tgn yg ada huruf/nama
-keychain yg ada huruf nama


next day nya...dina gi kiosk ayahsu..
dapat gak rantai butterfly..hahhaa.
dina nie anak adik ma..anak azah/ayang
ayg pon tak perasan tu kiosk adik abi.
ahaks...

yg kecik tu lar dina/irdina batrisya...jenuh kakak nabilah nak pegang.lari je kejenya.

atm

entah kenapa mgnatuk sgt semalma...
ketiduran dowh..satu keje pon tak buat.
penat sgt agaknya..
asyik kukis kukis kukis.....aiyaaa..
bgn dah kul 4ptg...
tulis list brg..pastu bgnkan qalisha.
but ambik kakak dulu kat scool...then trus ke Giant.
cash tak cukup so ma ..gi atm machine dlm giant tu.
ada mamat n minah nie..
terkinja kinja dpn atm ,
time lar nak mgira nk beli apa...
ko giler ke apa..
2kali kena reject..coz lama sgt..takde respon..
kan myusahkan dan bagi org lain marah..
lastnya kuar seratus je...
rupa mcm nak kuar byk giler.....
warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
benggang betul.....

otak dekat kepala lutut lar tu...
MENJENGKELKAN.............

ma plak tak tukar lagi kad maybank ma kpd debit card..
if not senang lar kan..
janji duit dlm acc ada..
boleh beli brg tanpa kena beratur kat atm.
saah diri sendiri jugak.
tak sempat lar nak tukar...
nanti ya...hahhaa



coconut kukis

ni biskut kelapa....
derhaka kat resipi..tukar color..
add green color.



hmmmmmmmmm...
rasa...sedap.!!!!!
tapi time deco atas kukis nie...
tiba2 blur idea..
konon nak cantik sgt..
so a few deco had been doing...
checkout :P

gila..plain sgt kan...hmmm

ahaaaaa...yg ni naik serinya..

yg nie plak....sumpah cik puan shima puas hati !!!

yeahhh..finally.the most cantik deco is this one.....

kalo datang umah ma...
silalah...cari dlm balang..
ehh ma...ma satu kukis ko beli arr????
sorry ehh..takde...semua homemade by me.
actually kat kukis je ma spend bujet lebih.
al maklum byk umah org2 tersayang nak kena bagi...

note :kalo korang ada oven teringin nak wat kukis ,
tapi takde resipi...boleh je minta dgn ma...
drop email korang kat ruangan komen ok.

love,
cik puan shima azmir.

Friday, August 19, 2011

my assistant

aduyai.baru tolong wat kukis dah pengsan...
tapi time dia baru sampai umh ma..
ma tgk jari kaki biru.
hmmm.
jatuh motor..
bngkak sampai dah masuk angin.
nasib bdn byk tulang dari isi..
tak lar penat micitnye...
pas picit kurang birunya tu.
dibiar tak urut...ishh dak nie.
kena bebel..nangis...
ma bgtahu mak..lagi lar dia kena bising dgn mak..
hahha......risau mak.
ma ckp ada luka itupon skit je...

acik ckp..apalah angh col mak...
huhuhuhuuuu
yea arr...kena bgtahu.
angh kan CNN mak...
hehehe :)

husband dia pon ma bisingkan juga..
dah tahu acik silap urat..pastu bngkak..
langsung tak tahu bwk gi umh mak.
pandailah mak mgurutnya.

i syg adik i okeyyyyyyyyyy......
cenggeng...suka nangis.
inilah budaknye....acik wanie!!


ape lar acik nie...adik perempuan bongsu...cenggeng ini budak..suka nangis.. ketiduran!!!


maria tg sabri

why her name on my entry?
ok..mcm nie.
hahha..
gelak dulu.

ingat tak iklan ..
wat kukis dari cornflakes tu.
semalam time wat kukis cornflakes..
it's happened ..
qalisha..
my youngest daughter...
"satu utk biskut...semua utk saya"

aiyaaaaaaaa..dik.
tak cukup cornflakes mama lorh.

tak caya??






slow

cian tortoise ni..
tak pasal jd icon pic my entry.
cite pasal slow...sinonim lar dgn kura2 kan!!!
bila je weekend or cuti..
internet berukband mcm hampeh.
slow..
lampu lip lap lip lap..
hijau biru
hijau biru......
myampah..

mana2 line broadband mmg mcm tu..
streamx ok kot..ntah
ma guna celcom.

cian cik kira-kura.........pasang turbo arr baru laju skit kannnnnnnnnn...

deadline..

ada 5 hari utk siapkan kukis & curtain mak....
ingat..today siapkan curtain mak.
pastu baru tak fening..kan...
boleh plak setelkan kukis ku.

bykkan biskut...
biar arrrrr....hahaa
dateline or deadline................

25/08
ma dah mula bz dgn order ,
pokodot,chese tart,cupcakes,bday cake..
alhamdulilah...rzki syawal.
tq Allah..

mak panggil dtg umah pon..ma tak nak...
nanti tak siap keje ma...
nanti mak yea..
dah siap angah dtg.
mak nak biskut kan....
hahhaa
:)


hakikatnya bila byk keje..
pening & stress.






Wednesday, August 17, 2011

value

times square
tingkat 3
west wing

all item RM10.00
ok what..
value for money...
if nak yg kualiti mcm branded ,
kena gi kedai yg jual item branded lar....
bujet pon must $$$...
kan..


but for me ,
as long,sweet ..sesuai...,
i buy :)
tak kiralah murah ke...
mahal ke....

nielah kedainye...........all item RM10....lai..lai....heeehehe

west..times square

selepas berbuka kat sari ratu....
ma gi times square.
wing west :)
gi stall/kiosk my brother in law..
uols nak pergi boleh...tingkat 3/wing west.
nearby lift..
dia jaga kiosk tu dgn wife dier.
jual mcm2....

ma tepek kkan..pic time kat kiosk dorang...
tak lepak lama pon coz dah nak kul 10 malam.








berbuka & farewell

semalam me and family..abi n anak2 ,
attend majls berbuka..sekalian farewell utk azni.
she resign and follow her husband to koh samui,thailand.
abi bgtahu dia/azni kelatanese ,bachok.
majlis di restaurant sari ratu,bukit bintang.
food....indonesian cuisine.
why this restaurant??
coz the restaurant is tehe most nearest to GMKL hotel.
so shift pagi & ptg bo attend majlis.
only abi n mizi bring wife n kids..
tqvm to abi boss "dave" kawtim...baik punya.

nabilah...elok dpn banner sari ratu...so uols nampak kan price buffet kat situ..

me & abi....

yg baju peach color tu abi bos..mr baldev singh..

sewaktu berbuka puasa....tamak ehh :P

qalisha...mamam byk...

me,abi,bilah,qalisha,zana,mizi,afiq...


daniella & nabilah...qalisha at the back..crying...aiyaaa :P

 
nie daniella..Management Trainee di Grand Millennium Kuala Lumpur...Belajar di Swiss Hotel Management School


her name ..azni