Monday, August 22, 2011

meh mengulung

pakai acuan pam..kalo yg tekan dgn jari lambat n remeh.
buat apa???
tart gulung nenas syg :)
jem nenes beli yg dah siap je
1kg jem RM7.00
rasa jem nice ..

tiap2 tahun acuan hilang..
maka tiap2 tahun juga lah beli yg baru..
acuan harga dlm RM7.90

ma buat tart nie..malam..
time tu hujan lebat,guruh lagi..
kilat memancar..
adik tak tido so dia temankan mama.
time terkejut guruh kuat berdentum ,
nasib tak penyek tart ma dlm dulang....
adik melompat kat mama..
walhal dok sebelah je.adoi...
even mama pon tekejut.




Resipi Tart Gulung Nenas

BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega /ma guna buttercup
400 gram tepung gandum
40 gram tepung kastard
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel
Kuning telur untuk disapu
note:tepung gandum & tepung kastard ayak tau :)

Cara membuatnya :-
  1. Mentega dan gula aising diputar hingga sebati. Masukkan pula kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Speed mixer diperlahankan masuk tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Setelah diratakan adunan, guna tuala dapur bersih dan dilembapkan skit dan tutup mangkuk aduanan.
  2. Doh letak dlm pam acuan utk tart.press kuar..then letak inti tadi dan gulung kemas2.letakkan dlm dulang pembakar yg digris terlebih dahulu,ataupun guna baking paper.
  3. Kuing telur disapu atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
  4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...

2 comments:

gloryahatty said...

Nakkk!!! nampak sedap la!!! PLESS.... pandai ma buat kueh... nori terliur sesangat!

sheema said...

hahhaa....dtg umh ehh.nanti shima bagi rasa.if not kalo nory wat open house ajak lar ma.ma bagi nory tart :) hehhe..u know i love baking..walaupon penat..muka berminyak coz kena panas oven.tapi best sangat, bila biskut hasil tgn sendiri.nory pon boleh...tq yea.