Tuesday, January 31, 2012

Panic...

Beberapa hari yg lepas...
mengalami sakit dibahagian atas perot.
dari pagi - petang,
malam???
ok plak...tak sakit dah.

sepanjang hari juz baring :(
sakit mcm nk bsalin pon ada.
tapi takde turun tanda pe pun.
jenuh lar hubby ajak ke hospital...
ma yg tak nak.
selang 30 minit sakit itu akan berulang.
sakit mcm mana??
sampai menangis dibuatnya.
so itu dikira sgt sakit....okey.

mak n my adik bising juga,
coz ma refuse tak nk gi hospital.

yg best is..
after maghrib ma ajak abi kuar,
MAKAN.....
sebab ma tak mkn apapun siangnye...
so sangat lapar.
ma rasa nk mkn pasta,
so abi bwk gi Fullhouse, Cheras.
thanks my lovely husband.

tq juga kat anak2,
yg tolong gosok perlahan kat perut mama,
time ma sakit...
siap baca surah lagi...
terima kasih kakak & adik.

selepas hari tu....
sakit tu pun tak muncul kembali.
juz ma tak boleh buat kerja rumah byk.
abi slalu col tanya ok atau tak..
keje umh biar je abi buat katanya...

pregnancy kali ni,
mmg byk ragam..
byk sakitnya...
mcm2 lar.

mudah-mudahan mama n baby sihat hendaknya,amin.
walaupun ma sakit,
but my baby yg didalam,
sgt aktif bergerak.

Sunday, January 22, 2012

sekolah cuti..

21-29/01 nie cuti sekolah..
tapi akan ada sekolah ganti.

wah...pening lar kepala mama,
melayan si kakak n adik nanti..

suka berebut mainan,
walhal de byk lagi mainan yg lain.

dua-dua pon tak nak mgalah...
alahai anak2 kan..
sabar je lar dgn karenah dorang.

disebabkan abi keje tak cuti..
so bila abi off day je lar boleh bwk dorang gi jalan2.
simpan cuti..coz nanti time dlm pantang abi cuti lama.

sakit..
hurm...lately ada rasa sakit sikit..
mcm merengat pon ada..
dah lar nk dkt 7bln,
anything can happen..
takut & risau :(
sebolehnya biarlah cukup 9bulan 10 hari kan...
tapi apa yg direncana kan buat kita..
hanya Allah yg mengetahui.

bila ckp kat mak..
"mak...sakit perut lar"
"hah..jaga2 skit..dah nk 7bln kan.."

bila sakit time abi keje lagi lar cuak :(
send him ada sms,
"bie perut mama sakit semacam"
"nak abg balik bwk ke hospital ke??"
i said.."no, i'm ok..."
walhal hati ni je yg tahu....

nasib lar ada 2puteri menemani..
bila nampak mama dok diam je,
"mesti dorang dtg usap2 perut ma"
tq darling..
mama syg both of u.

tiap kali abi selesai solat,
insyallah abi mendoakan keselamatan dan kesihatan,
isterinya yg tgh hamil & dan bayi dlm kandungan nie...
terima kasih abg....

Thursday, January 19, 2012

Mencintaimu...

Bagaimana rasa CINTA korang pd suami setiap hari?
Adakah makin menebal atau kian menipis....
Satu persoalan yg mudah je sebenarnya.

Like me..i love him so much.
bila sms atau abi col....kitaorg mcm time bcinta dulu juga,
means sama mcm belum kahwin..
kadang2 i will text him a msg..
kalo korang baca sure tergelak punya.

Menjadi seorang isteri dan suri rumah sepenuh masa nie,
kena byk tolenrasi...
kita kena bijak tangani keadaan dan situasi.
Tidak dinafikan...ma nie mmg mulut bising,
yea lar mana taknye....
if tak bising...tak jalan lar semuanya.

Displin,adap time mkn,adap dgn org lebih tua...
anak2 kena pratikkan dari sekarang.
yup....no tv time mkn okey..
pantang ma.
abi plak..kadang2 ma ajak dia ke dapur,
bukan apa...kena juga kita ajar suami keje dapur.

Ma ingat lagi..
abi penah wat telur dadar..
dia gi letak keju punya banyak...
adoi..sape nak makan :( loya tekak.
anak2 sampai kata...
"apa yg ayah masak ni????"
hahaha....
"alah...mkn je..nie special ada keju,lagi byk keju kan lagi sedap"
alasan abi tak nak blajar masak is....
"mama kan hebat..masak apa pun sedap!!!!!!!!!!"
ok fine...speechless..

me n hubby kalo org tgk mesti kata..
asyik pot pet pot pet je..
tapi kitaorg bahagia :) amin
yg tak kenal hati budi kami suami isteri nie,
akan cakap...kasar nye ko dgn laki ko tu....
gitu plak???
well jgn hipokrit kawan..
ada pasangan yg dpn org ,
cover line tak sudah...
sayang mayang..
bila kat umh...
periuk belangga pun terbang.

konkulusinya disini..
moga kita ikhlas dlm meniti hari2 bsama insan yg bergelar suami.
syurga kita dibwh tapak kakinya.
jgn menduakan suami....
jgn sihir suami supaya sayang kita,
tapi jadilah isteri yg mjadi kebanggaan suami.

air tangan kita,
adalah rahsia kebahagiaan rumahtangga :)

Wednesday, January 18, 2012

berendoi @ cukur jambul

kalo mengikut perancangan,
ma nak buat lepas pantang,
majlis kat our own house lar..
dikajang,
tapi mak kata..
buat je time adik ma /ewan kahwin nanti..
dlm bulan 6...kat ampang,
rasanya ma pon tak habis pantang lagi.
mcm tak best je...
nanti penat sgt plak...
combine dgn majlis kahwin adik...
hurmmm..
tak mo lar mak...

insyallah buat kat umh sendiri....
lebih meriah....
tgk lar mcm mana nanti..

ketam?

minggu nie sahaja..
dah dekat 1 minggu asyik...
terkuar je apa yg ma makan :(
huh....subhanallah
cian baby..
takpe susu ibu hamil mama minum.

nak dijadikan cerita,
ibu hamil kan...
byk ragam...
bila nk mkn sesuatu (mengidam lar sgt pon)
dapat je ...layan mkn..tak plak kuar balik.
hurmmmmm..... baru2 ni abi balik keje,
ptg tu ma ckp nk mkn ketam..
jom gi Maeps bie...
layan steamboat.
2dwasa + 2kanak  tak sampai 70hengget pon.
ok lar tu...
abi on je...
byk ma mkn ketam..ais krim lagi...hahhaa

pic ada tapi kt dlm hp..
tak transfer ke lappy.
mood MALAS :p

detik itu

tik tok tik tok...
waktu tu senantiasa berjalan detik demi detik,
takut juga bila kira due date yg kian hampir....

walaupun dah pernah melaluinya 2kali sebelum ini,
nervous jugak ok...

tapi mak & suami tak pernah jemu bagi support,
al maklum kali nie preggy mmg selalu stress.....
ntah apa yg dipikirkan pun aku tak paham.

kadang2 saja bagi diri sendiri stress kot :0
mcm2 preggy mommy nie.

anyway excited tu mmg ada...
juz bercampur baur je..
takut,happy,nervous....
aiyaaa.

aku mmg kalo boleh dpt bby boy,
tapi rzki & jantina itu ditentukan Allah.
terima saja..yg penting baby itu sempurna sifatnya dan sihat.
AMIN

Friday, January 6, 2012

Spectacle


Wah..anak2 sekarang demand….
Mcm si kakak…(nabilah)
“mama..ayah…beli spec baru yea…yg lama ni bentuknya mcm telur lar”
(disebabkan berbentuk bujur )
Mmg every year akan tukar pon…
Coz silau kakak dah turun.
rabun tak kuat mana pon..
tapi utk student,
silau ini myebabkan mereka nampak tulisan/nombor dipapan tulis bertaburan....
dan tongang terbalik..gitu...
So…kali ni kakak pilih bentuk petak.
And the most important she happy.
Oh ya..tahun 2012 kakak naik 2 kelas..
Alhamdulillah…mama bangga dgn kakak.

2012


As Salam semua…
Alhamdulillah,
Hari ini kita masih lagi mampu melihat sinar mentari pagi..
Semestinya bersama insan2 yg kita sayangi :)
Sesungguhnya masa berlalu…
Tak seminit pun , mampu utk kita undurkan kembali.

Selamat Datang 2012..
Memori dan kenangan 2011 akan tersisip rapi dalam lipatan hati.

persiapan utk si kecil


Beli brg baby
At jusco Maluri..
Byknye pilihan.
Sana sini cantik..cute miut sungguh.
Mama excited sgt…
Abi tgk je gelagat mama time shopping aritu :p
Kata abi : “mama kalo shopping ,tak padan dgn bwk perut tu”
Hahhaa….ada yg masih belum cukup.
Itu pon tak byk…
Abi kata nanti kita gi beli lagi.
Lagipon mak pesan time lepas pantang baru beli byk2..
Ni karang bby cepat membesar,
Tak muat plak..kan sayang…
“yea..mak”
Pasal barut / bengkung mama n baby…
Mcm biasa..ma jahit sendiri je nanti.
Kainnye beli je kat Nagoya.
Apa lar guna nye mesin apple kat umh ni hah….
Yea tak…ngee :)

cuti sekolah dah abis...


Back to school..
Banyak perkara yg perlu diuruskan.
Nasib baik lar hubby ada.
Juz time beli baju n kasut sekolah anak2..hubby keje.
Walaupun tak larat..mama bwk ank2 gi beli juga.
Hurmmm..penat syehhhh….
Balik umh rasa mcm nk pengsan pon ada.
Tapi semua itu hilang bila ank2 ckp:
“thank you..mama..”
(that’s the magical words yg boleh buat penat hilang..okey)

update : nur nabilah 8tahun & nr khaalishah 6tahun.(2012)